Törött lábbal a dobogón

2017.04.12

A Világbajnoki sorozat második állomását rendezték Ausztráliában, Gold Coaston. A hölgyek versenyét az új - zélandi Hewitt nyerte, az ausztrál Gentle és a japán Ide előtt. A magyar színeket Kovács Zsófia képviselte és a 29. helyen végzett. Zsófi egy héttel korábban Új-Zélandon versenyzett és elmondása szerint még érezte lábában az előző verseny fásultságát. Az úszás, most jól sikerült számára, de kerékpáron kétszer is előtte történt bukás miatt szakadt le az első bolyról és másodszor már nem ért vissza, így mivel futása sem volt kiemelkedő éppen az első harminc között ért célba.

A férfiak mezőnyében nem született nagy meglepetés a dobogón. A sorozat címvédője a spanyol Mola nyert, a dél-afrikai Murray és a szintén spanyol Alarza előtt. A rajtvonalnál három magyar versenyző is ott volt, de sajnos a célon már csak Faldum Gábor futhatott át. Ő 27. lett és egyelőre úgy tűnik nem találja a formáját, bár tavaly is kissé nehezen indult számára a szezon, így még bőven várhatunk tőle sokkal jobb eredményeket is az idényben. Tóth Tamás gyengébb úszás után kerékpáron felzárkózás közben éppen megúszott egy bukást, de ettől kezdve már nem volt esélye a felzárkózásra. A harmadik magyar fiú Czigány András már kevésbé volt szerencsés. Ő nem tudott elkerülni egy esést és sérülései miatt a verseny feladására kényszerült. Szerencsére, mint utóbb kiderült, nem tört csont, „csak” zúzódások és horzsolások fedik testét.

Teljes eredménylisták

A hétvége magyar dobogósa, Tarnai László, nem mondhatja el, hogy törés nélkül megúszta. Igaz nem a verseny során szerezte sérülését, hanem jó eséllyel már egy törött csonttal a lábfejében versenyzett Sharm el Sheikben, ahol címvédőként állt rajthoz. Ehhez méltóan jól sikerült az úszása az Afrika-kupához képest egyébként viszonylag jó mezőnyben, majd Király Istvánnal egy bolyban tekert az utolsó körig, melyben egy jordán fiúval közös szökéssel kis előnyre tett szert a záró szám előtt. A futás elején hárman – köztük Isti is -utolérte és így haladtak a táv feléig, amikor egy iramváltást követően széthúzodott a vezető négyes és a célban az orosz Turbayevskiy mögött Laci lett a második az olasz Steinwandter a harmadik, Király Isti a negyedik. A mezőny harmadik magyar indulója a még junior korú Soós Gergő a 18.helyen ért célba.

A nők között két magyarért szurkolhattunk. Bragmayer Zsanett 5., Petrov Dorottya 7. helyen fejezte be a versenyt. A dobogóra az orosz Danilova mögött két olasz Priarone és Olmo futott fel.

Teljes eredménylisták