Les McDonald emlékére

2017.09.05

Sajnálattal közöljük a szomorú hírt, hogy Les McDonald, a Nemzetközi Triatlon Szövetség Tiszteletbeli Elnöke 84 éves korában elhunyt. McDonald az ITU elnöki posztját töltötte be a Nemzetközi Szövetség megalakulásától,1989-től egészen 2008-ig és jelentős szerepet játszott a triatlon sport Nyári Olimpiai Játékok programjába kerülésében. A család és a barátok mellett gyászolnak a sportolók, rajongók és az egész triatlonos közösség.


Marisol Casado, az ITU elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint Les csodálatos ember volt, akire mindig a triatlon-család tagjaként fognak gondolni. Kiemelkedő szerepet vállalt a sportág nemzetközi fejlesztésében; az életét a triatlonnak szentelte. Az ő látásmódját viszi tovább az ITU arra gondosan odafigyelve, hogy a sportág mindig a sportolókról szóljon.

Loreen Barnett, az ITU alelnöke és egyben McDonald jó barátja szerint Les legjelentősebb hagyatéka az a számos lehetőség, amit a női sportolóknak, bíróknak és szervezőknek biztosított a triatlon világában. Szűntelen kiállt a nőket illető egyenlő jogokért.  


1933 április 30-án született Angliában. Már fiatalon elkezdett dolgozni, 14 éves korában pedig megismerte és megszerette a hegymászást és a túrázást. Egy ausztriai hegymászó és síelő út során ismerkedett meg élete párjával, Monique-kal, akivel 1954-ben keltek egybe és telepedtek le Vancouver-ben, ahol McDonald villanyszerelőként kapott állást. Három gyermekük született, Ian, Helen és Daniel.

A Grouse Mountain Ski Club tagjaként segített a térség első hegymászó rendezvényeit megszervezni és edzőként is tevékenykedett a BC ski csapatnál. Később tagja volt annak a csoportnak, akik megalapították a Whistler síparadicsomot.


McDonald 1970-ben kezdett maratonokon indulni majd néhány barátjával közösen megismerkedtek a triatlonnal Kaliforniában, a hírét pedig egészen Vancouver-ig vitték. Az első kanadai triatlon versenyt Vancouverben, 1981-ben rendezték meg. A nyolcvanas években McDonald fáradhatatlanul dolgozott a triatlon sport szervezeti hátterének felépítésén. 1983-ban egy bizottságot vezetett, amely munkájának köszönhetően létrejött a British Columbia Triathlon Association. Egy évvel később létrehozta a Kanadai Triatlon Szövetséget, aminek 1996-ig volt az elnöke. Mindeközben aktívan versenyzett, korosztályos bajnokként számos megmérettetésen vett részt. Az Ironman táv is magával ragadta; 1983-tól 5 egymást követő éven keresztül nyerte meg kategóriájában a világbajnokságokat, miközben világrekordokat állított fel.


1988-ban egy telefonhívás megváltoztatta az ő és a sportág sorsát is. A vonalban Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke volt, aki McDonald segítségét kérte a triatlon Olimpiai programba kerülésében. McDonald és a svéd származású Sture Johansson létrehozott egy csapatot, akik a sportág nemzetközi szövetségének megalkotásán dolgoztak. 1989-ben végül létrejött az ITU, aminek első elnöke McDonald volt.

A kitartó munka és a sok áldozathozatal kifizetődött 1994-ben, amikor a NOB hivatalosan is bejelentette a triatlon debütálását a Sydney-i Olimpián 2000-ben.


Les McDonald közel 20 évet szentelt az ITU-nak annak érdekében, hogy a sportág nemzetközileg egyre népszerűbbé váljon. 2008-ban a McDonald által mentorált Marisol Casado került az ITU élére. Az elnöki pozíciót azóta is ő tölti be miután 2016-ban harmadszorra is megválasztották.

McDonald az elmúlt évek során számos kitüntetést és életműdíjat is kapott Kanadától, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól és az ITU-tól is a sport területén végzett kitartó és tiszteletre méltó munkájáért.


Forrás: triathlon.org

Brit siker a tiszaújvárosi vk-n, Bragmayer Zsanett a 10. lett

2018.07.09.

A 2020-as tokiói olimpia májusban indult kvalifikációs sorozatának részét képező 22. ITU Triatlon Világkupa mai női ...

Poór Világkupa győzelme Svájcban, Mester országos bajnok Kaposváron

2018.06.24.

Poór Brigitta ismét tereptriatlon világkupa futamot nyert.