A triatloné a főszerep augusztus első hétvégéjén

2017.08.05

A kontinens legjobb 23 év alatti triatlon versenyzői egy hétvégére Velencére érkeznek az első magyarországi U23-as Triatlon Európa-bajnokságra. Az Európa-bajnokság kísérő rendezvénye az Utánpótlás Országos Bajnokság lesz, ahol a legfiatalabb sportolók között dől el, hogy ki lesz a magyar bajnok.

A Velencei-tónál megrendezésre kerülő versenyek a Magyar Triatlon Szövetség főszervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulnak meg. A szervezés során az MTSZ-nek szoros együttműködésre volt szüksége Velence Város Önkormányzatával is, hogy minden zökkenőmentesen történhessen. Hazánkban igazi különlegességnek számít a hétvégi Európa-bajnokság, hiszen Magyarország idén először nyerte el az Európai Triatlon Szövetségtől a rendezvény szervezési jogát. Emellett pedig az MTSZ égisze alatt rendezett versenyek között a 2010-es Triatlon Világbajnokság óta ez az első nagy nemzetközi esemény az országban.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatónak a TAMA Étterem adott otthont, ahol Szabó Zita, a Szövetség főtitkára elmondta, az MTSZ elnöksége fő feladatának tekinti, hogy minél több nemzetközi eseményt hozzon Magyarországra. Lehmann Tibor, az MTSZ Szakmai alelnöke szerint az U23-as Eb egy jó belépő lehet a nemzetközi porondra, amely a későbbiekben akár egy Világbajnokság szervezését is megalapozhatja.

Az Európa-bajnokságra 26 országból közel 300 külföldi versenyző és kísérő érkezik. A nyolc magyar fiatal versenyzőnek nem lesz könnyű dolga a hétvégén, hiszen a spanyolok, a britek és az oroszok is kemény ellenfélnek számítanak. Azonban az MTSZ főtitkára szerint a velencei versenyen több számban is éremesélyesek a huszonéves sportolóink. A sportág fiatal büszkeségei közül utoljára indul az U23-as korcsoportban Európa-bajnokságon Bragmayer Zsanett, aki a szombati Eb-n az elit női versenyzők között a hatos rajtszámmal indulhat majd. A férfi mezőnyben feltűnik Bicsák Bence is, aki 2016-ban az U23 Triatlon Világbajnokságról bronzérmesként, idén nyáron pedig a Tiszaújvárosi Világkupáról aranyérmesként távozott.

A vasárnapi Utánpótlás Országos Bajnokságra több száz magyar versenyzőt várnak a szervezők. Különleges lehetőség adódik a 10-16 évesek számára a hétvégi versenyen, hiszen egy nemzetközi színvonalú pályán próbálhatják ki magukat.

A hétvége a mix-váltó Európa-bajnoksággal zárul, amely során a csapatok minden tagjának egyaránt 300 métert kell úsznia, ezután 7.8 kilométert kerékpároznia, végül pedig 1.85 kilométer távolságot kell lefutnia. Szabó Zita úgy véli, a magyar csapatnak nagy esélye van felállni a dobogóra. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a magyar triatlon versenyzők nagy reményekkel indulhatnak a vegyes váltó számban a tokiói olimpián is.

Lehmann Csongor világbajnoki ezüstérmes

2019.09.03.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők a lausanne-i Triatlon Világbajnokságon, ismét éremmel térhetett haza a válogatott.

Olimpiai tesztverseny, Tokió

2019.08.16.

Izgalmas versenyeket hozott a Tokiói Olimpiai tesztversenyei. Bicsák Bence révén pedig egy hetedik helynek is örülhettünk ...

Megkezdődött a Paralimpiai kvalifikáció

2019.07.16.

Lezajlott a magyar paratriatlon csapat számára az első paralimpiai kvalifikációs világkupa.