Portugáliában kezdtek a Tiszaújvárosiak

2017.04.07

Az idei felnőtt Európa-kupa sorozat április 1-én szombaton Portugáliában folytatódott. A Quarteirában megrendezett, nehéz pályákkal "színesített" viadalon Dévay Márk és Lehmann Bence is elkezdte az idei versenyzést, nem is akárhogy: életük második olimpiai távú viadalán remekül helytálltak a nagyok között. 

A két olimpiai top6 helyezettet  - Joao Pereira (Rió de Janeiró: 5.),  Alexander Brukhankov (London, 6.), - jónéhány világkupa-győztest és dobogóst, valamint korosztályos világbajnokot is soraiban tudó 78 tagú mezőnyre erős hullámzással, széllel kísért két körös, összesen 1500 méteres úszás várt. Ebben a számban a franciák diktálták a tempót, próbáltak olyan előnyre szert tenni, hogy a hazaiak ne tudjanak csatlakozni hozzájuk a 40 km-es kerékpározás megkezdésekor. Dévay Márk a 3-5. helyen jött ki a vízből és a 30 mp-es fórt birtokló első bollyal lódulhatott neki a középső versenyszámnak.  Az elmúlt két hétben a világ egyik legfelkészültebb edzőjével, a portugál Sergio Santossal, a Vanessa Fernandest világbajnoki címhez, olimpiai ezüsthöz segítő mesterrel edzőtáborozó Lehmann Bence a 15-20. helyen ért partot  és a második bollyal, a későbbi győztes Pereirával együtt tekerhetett. Márk megragadt a 24 fős első sorban, Bence azonban a verseny legintenzívebb szakaszában, az első 6-8 km-en nem bírta el a hatalmas tempót, a támadásokat, visszacsúszott a 30 tagú üldözői csoportba. A 10 km-es futás során mindketten előre tudtak lépni, Márk az előkelő 17., Bence pedig remek 33:45 perces futóidejével a 29. helyen fejezte be a küzdelmet.

- Márk kiváló úszásának köszönhetően jó pozícióban volt, kerékpáron is átlátta a versenyt, sikeresen alkalmazkodott a nagyon erős mezőnyhöz és rendkívüli tempóhoz – értékelt Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a Tiszaújvárosi TK elnök-vezetőedzője. - A futás alaptempóján kell még tovább javítanunk, akkor még jobb eredmény várható tőle.  Bence az úszás során, az egyik bójánál összehozott pozíció vesztés és a felnőtt nemzetközi rutin hiánya miatt nem tudott felzárkózni, de szezon elejei formában sem játszott alárendelt szerepet az elit mezőnyben, mentálisan is átvészelte a holtpontokat. Két úton lehet csatlakozni a nemzetközi elithez, vagy az ehhez hasonló erős versenyeken megnézzük, hogy reálisan hol tartunk és ennek megfelelően dolgozunk tovább, vagy hézagosabb mezőnyökben gyűjtögetjük a pontokat. Mi egyértelműen az első verziót választottuk, ebben hiszünk.  Mindkét sportolónknak a hazai, Velencei-tó mellett megrendezendő U23-as Eurpa-bajnokság és a  rotterdami U23-as világbajnokság lesz a fő versenye. Természetesen a tiszaújvárosi világkupán - jó úszásukat kihasználva - is nagyot szeretnének "dobni".

Szűcs István