Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért díjátadó

2016.01.7.Korábbi hírek

 Király Istvánt és Putnóczki Dorkát díjazta az IMG

Már a nemzetközi porondon is bizonyított két 23 év alatti tehetség érdemelte ki 2005-ös eredményeivel az „Ifj. Márkus Gábor (IMG) Alapítvány a Magyar Triatlonsportért” támogatását. A január 7-én, Budapesten, a Larus-étteremben megtartott díjátadón Király István (Mogyi SE Baja) és Putnóczki Dorka (TVK-Mali TK) kapott erkölcsi és anyagi elismerést.

1998-ban magánemberek (Koscsó Lajos, dr. Márkus Gábor, Magyar Lajos, Suhajda József) és sportszervezetek (Magyar Triatlon Szövetség, TVK-Mali Triatlon Klub) azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy minden évben országos szinten és tiszaújvárosi körben egy-egy 23 évesnél fiatalabb, tehetséges, sportszeroségben példamutató triatlonistát támogassanak. A névadó, ifj. Márkus Gábor egy olyan, tragikusan rövid, de példamutató  sportpályafutást hagyott maga mögött, amely sok fiatal sportoló számára követendo példát mutathat. Az alapítvány az o szellemiségét hivatott megorizni és továbbadni a felnövekvo generációk számára.

A 2015-es díjazottak ismertetése elott a jelenlevok megtekinthették a névadó, egykori olimpiai aspiráns kiváló triatlonosról, Ifj. Márkus Gáborról készült emlékfilmet.

Márkus Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki foglalkozását tekintve a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója,  elmondta, hogy a kilenc országos pályázat közül ezúttal sem volt könnyo kiválasztaniuk a nyertest. Az öt tagú kuratórium döntése értelmében  végül a korosztályos világbajnokságon 21., az Európa-bajnokságon 20., és a tiszaújvárosi felnott világkupán 30., a válogatottat is erosíto Király István (Mogyi SE Baja) pályázatát ítélték a legjobbnak, ami nettó 300 ezer forintos anyagi juttatással  járt együtt. A kiváló sportoló  olaszországi edzotáborozása miatt nem tudott részt venni az eseményen, videó-üzenetben üdvözölte a jelenlevoket és köszönte meg az alapítvány támogatását. Díját Borbély Miklós, a Mogyi SE Baja vezetoje vette át Máli Jánostól, a kuratórium tagjától.  

A tiszaújvárosi triatlonosok közül a hazai junior Európa-kupán – ifjúsági kora ellenére – bronzérmet nyero, sokszoros magyar bajnok, korosztályos válogatott Putnóczki Dorka (TVK-Mali TK) érdemelte ki az elismerést és a vele járó nettó 120 ezer forintot. A díjat dr. Varga Béla, a kuratórium tagja adta át.

Az alapítók képviseletében dr. Márkus Gáborné, Magyar Lajos, Suhajda József, míg a korábbi díjazottak közül Bajai Péter, Fecskovics Attila, Lehmann Bence, Lipták Tamás, Pocsai Balázs és Török Dániel fogadta el a szervezok a meghívását. 

A z összejövetelt megtisztelte jelenlétével Csovelyák Zita, az ITU sportágfejlesztési vezetoje, dr. Pigniczki Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sport XXI program-vezetoje, és Lehmann Tibor, az Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke.

KÉPALÁÍRÁS:

Putnóczki Dorka (balról) és Borbély Miklós a díjátadást követoen.

(Fotó: Magánarchívum)

 

 

 

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...