Horváth Karolina Helga és Dévay Zsombor volt a legjobb Tiszaújvárosban

2020.09.8.Korábbi hírek

A magyar triatlonsport egyik legnagyobb fellegvára, Tiszaújváros sem maradt verseny nélkül ebben a koronavírus-járvány által alaposan megnyirbált szezonban.  Az egynaposra szokült XXIX. Tisza Triatlont szeptember 6-án, vasárnap rendezték meg.  A viadalon ezúttal az egyéni versenyeké volt a főszerep.

A házigazda Tiszaújvárosi Triatlon Klub mintegy 800 sportoló nevezését fogadta a nagy múltú erőpróbára, melynek keretében rendezték meg a Magyar Egyetemi és Főiskola Országos Bajnokságot (MEFOB), a paratriatlon országos bajnokságot, az E.ON Utánpótlás Ranglistaversenyt és a felnőtt országos ranglistaversenyt. A versenyközpontnak ezúttal is a termálfürdő adott otthont. Az 50 méteres medencében volt az úszás, az udvaron pedig a kerékpáros depó és a célterület.

Legkorábban, 9 órától a legkisebbek az úszásból és futásból álló aquafitt-futamokkal kezdték a versengést, mely a triatlon „előszobáját” jelenti a fiatalok számára. Ezt követően az újoncoktól a veteránig valamennyi korosztály képviselői bizonyítási lehetőséget kaptak. Az ifjúságiaktól a veteránokig sprinttáv várt a mezőnyre.

Tovább tart a kiváló forma

Az elit kategóriás versenyzők közül előbb a hölgyek döntötték el a pénzdíjat is érő abszolút helyezések sorsát. A sprint távból adódóan 750 méter úszás várt a résztvevőkre. A medencéből  9:44 perc elteltével ketten ugrottak ki egyszerre: a még junior budaörsi Horváth Karolina Helga és az U23-as korosztályt képviselő, tiszaújvárosi színekben versenyző Putnóczki Dorka. ok ketten együtt maradtak a 20 km-es kerékpározás során is, hozzájuk csatlakozott a még ifjúsági Dobi Lili Debrecenből, de 5-6 mp-el mögöttük depózott a szintén budaörsi Bukovszki Tünde is. Az 5 kilométeres zárószám első felében Horváth Karolina Helga és Zelinka Gabriella olyan tempót diktált, amit senki más nem bírt el. A célba érkezésig az utóbbi hetekben kimagasló formát mutató Karolina még rá tudott tenni egy lapáttal és magabiztosan szerezte meg az első helyet Gabriella és a bronzérmes Bukovszki Tünde előtt.

Ezúttal is a futás döntött

A nap utolsó futamát jelentő elit férfiak rajtjánál valósággal felforrósodott a medence, olyan elánnal csaptak bele a nyitószámba a résztvevők. A 750 méter teljesítése után a tavalyi győztes Lehmann Bence hagyta el elsőként a medencét, de szorosan a nyomában voltak a többiek is.  A kerékpározásra egy 10 tagú „vonat” állt össze, melyben több ifjúsági, junior és U23-as versenyző is vitézkedett. Ez a csoport egészen a második depózásig együtt maradt.  A strandot elhagyva a veresegyházi Dévay Zsombor, Lehmann Bence és a budaörsi Soós Gergő „elköszönt” a többiektől, jelezvén, hogy ok szeretnének megosztozni az abszolút első három helyen.  A táv felénél Dévay már biztosnak tűnő előnyben futott az élen Lehmann előtt.  Az utolsó 2,5 kilométeren a helyzet nem változott, ez maradt a célba érkezés sorrendje is.  A harmadik hely Soósnak jutott. Érdekesség, hogy a top6-ban négyen is a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói voltak.

Eredmények

Női abszolút (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Horváth Karolina Helga (Budaörsi Triatlon Klub) 59:25 perc, 2. Zelinka Gabriella (UTE Merida) 59:32, 3. Bukovszki Tünde (Budaörsi TK) 1:00:33 óra, 4. Putnóczki Dorka (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:01:06, 5. Dobi Lili (Debreceni Sportcentrum) 1:01:38, 6. Sárszegi Noémi (Pécsi Sport Nonprofit Zrt.)1:01:57

Férfi abszolút (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Dévay Zsombor (Veresegyház VK) 53:08 perc, 2. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 53:23, 3. Soós Gergő (Budaörsi TK) 53:30, 4. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:15, 5. Sinkó-Uribe Aurél (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:36, 6. Kovács Gyula (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 54:44

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...