Lehmann Csongor világbajnoki ezüstérmes

2019.09.3.Korábbi hírek

Népes magyar csapat képviselte hazánkat Svácban a 2019. évi Triatlon Világbajnokságon. A legjobb eredményt a tiszaújvárosiak junior világbajnok versenyzője, Lehmann Csongor érte el, aki gold coasti győzelme után egy évvel, egy korosztállyal fentebb, immár kétszer akkora távon is világbajnoki dobogósnak mondhatja magát. Csongor jó úszást követően végig az élbollyal haladt kerékpáron és futáson csak a spanyol Sanchez teljesített nála jobban, így megérdemelten nyert első éves U23-ként ezüstérmet. Testvére és csapattársa, Lehmann Bence ugyanebben a korosztályban a kerékpár feléig haladt az élbollyal, majd miután lemaradt, egy perc hátrányból kezdhette meg a zárószámot. Bence végül a szintén nagyszerű 24. helyet szerezte meg.

Az U23-as lányok versenyében is két magyar indulónak szurkolhattunk a forró lausanne-i délutánban. Putnóczki Dorka a legjobb úszóidővel magabiztosan kezdhette meg az első bolyban a kerékpározást, de sajnos a Csongorhoz hasonlóan első éves versenyzőnk 30 km környékén lemaradt, majd a 17. helyen fejezte be a versenyt. Sárszegi Noémi a PSN versenyzője 19. lett, de o egész más irányból érkezett. o gyengébben sikerült úszása után egy 5 fos csapat tagjaként tekerte le a 40 kilométert, majd a mezőny ötödik legjobb futóidejével, majdnem utolérte még honfitársát is.

A junior fiúk versenyében három indulónk volt. A legjobb eredményt, a bajai Karai Levente érte el, aki a kiváló 6. helyet szerezte meg. o és Dévay Zsombor is végig első bolyosak voltak kerékpáron és az itt kialakult negyven fos „futóversenyből”, most Levente jött ki jobban, Zsombor, aki a Veresegyházi VSK versenyzője az így is dicséretes 14. helyen ért célba. Legfiatalabb junior fiúnk, a budaörsi Kiss Gergő, még nem bírta el kerékpáron az élmezőny tempóját ezen a nehéz pályán, végül a 45. helyet szerezte meg.

A junior lányoknál a még mindig csak ifjúsági korú Horváth Karolina, aki Budaörsi TK sportolója, az egyik legjobb futóidővel, a második bolyból leszállva 12., Ferenczi Nikolett, kissé indiszponáltan versenyezve a 40. helyen fejezte be a versenyt.

Az elit Grand Finalen a férfiaknál négy magyarért is szoríthattunk, Bicsák Bence (PSN Zrt.) esetében az sem volt kizárt, hogy végül a legjobb tíz között végez a Világbajnoki Sorozatban (WTS). A várva várt eredmény ugyan elmaradt, de Bence az itt szerzett 29. helyével is az összetett verseny 13. helyén végzett, ami minden idők legjobb magyar eredménye. Dévay Márk (Veresegyház VSK), még U23-ként, az olimpiai kvótáért hajtva, egyetlen magyarként bírta ki az élboly tempóját, igaz ez nyomot is hagyott a lábában, a futást követően a 31. helyen haladt át a célvonalon. Tóth Tamás (Budaörsi TK) az ITU versenyzői bizottságának elnökeként, meglehetősen zsúfolt napokat élt a verseny idején, de így is a második bolyból leszállva végül a 36. helyet szerezte meg. Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) egy hete Karlovy Varyban nagyszerű első két szám után egy gyomorgörcs miatt nem tudta legjobb formáját hozni, itt Lausanneban, viszont jó úszást követően, sajnos már kerékpáron sem sikerült neki jó pozícióban maradni, végül a futás során feladta a versenyt.

A női elit mezőnyben egy szem magyarként, Kovács Zsófia (Budaörsi TK) állt rajthoz, de Gáborhoz hasonlóan Zsófinak sem jött ki igazán a lépés. o a kerékpározás végén állt ki a versenyből.

Paratriatlonosaink is olimpiai kvalifikációs pontokért érkeztek Svájcba. Lévay Petra (FTC) a 8., Boronkay Péter Kecskeméti MSE) a 14. helyet szerezte meg, mindketten kicsit jobb eredményre számítottak, de a rendezők által kijelölt pálya, most nagyon keménynek bizonyult.

A VB zárószáma az U23-as és junior korosztályok mix váltója volt. A magyar csapat Horváth Karolina, Dévay Márk, Putnóczki Dorka, Lehmann Csongor összeállításban állt rajthoz. Versenyzőink végig a tizedik hely közelében haladtak, majd az utolsó embereknél a mezőny úgy alakult, hogy esélyünk volt a hetedik helyért harcba szállni. Friss VB ezüstérmesünk, Lehmann Csongor, élt is a lehetőséggel, a kanadai váltóval nagy versenyt futva, végül megszerezte számunkra az értékes 7. helyet.

Borítókép: Ben Lumley/ITU Media

Teljes eredménylisták:

https://triathlon.org/results/result/2019_itu_world_triathlon_grand_final_lausanne

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...