Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor rajt-cél győzelme

2021.08.31.Korábbi hírek

A Magyar Triatlon Szövetség szakmai bizottsága a tavalyi és idei eredmények alapján hívta meg az elit versenyre a sportág hazai legjobbjait.

Az egykori hagyományos szezonzáró gálaversenyt az E.ON Hungária Csoport támogatásával a Balatoni Úszó Iskola csapata rendezte meg. A balatonfenyvesi Yacht Clubban és környékén mérték össze tudásukat a magyar triatlon sport legjobbjai, akik közül a tokiói olimpia egyéni 7. helyezettje, a sérült Bicsák Bence hiányzott az indulók sorából, de a pálya széléről ő is ott figyelte az eseményeket.

A favorit hozta a formát

Először a 16 tagú női mezőny sorakozott fel a pontonon, hogy neki vágjanak a 300 méter úszásból, 4 km kerékpározásból és 1 km futásból álló, egymás után kétszer, folyamatosan teljesítendő triatlonnak. Az egyedi versenyszabályból adódóan a második úszást az utolsó két helyen haladó sportoló már nem kezdhette meg, így maradtak 14-en. A kerékpáros depóban újabb két sportolótól köszöntek el, így a futást már csak tizenketten folytathatták. Bragmayer Zsanett, a Team Újbuda egyéni olimpiai 12. helyezettje, a verseny favoritja már az elejétől fogva nem hagyott kérdést a többiekben arra vonatkozóan, hogy milyen formában van. Előnyét fokozatosan növelve, magabiztosan nyerte meg az elődöntőt, így a döntőbe egy helyezési számot vihetett magával. A második helyet a ferencvárosiak juniorja, Holánszki Laura, míg a harmadik pozíciót a tiszaújvárosiakat képviselő Putnóczki Dorka harcolta ki.

Generációk csatája

A 19 sportolót számláló férfi mezőnyre ugyan az a feladat várt, mint a hölgyekre. Annyi különbséggel, hogy a három kiesési ponton 3-3 sportoló búcsúzott a további küzdelmektől, így maradtak a végére ok is tízen.

Az elődöntőben az újdonsült U23-as világbajnok tiszaújvárosi Lehmann Csongor léphetett először a pontonra, akit a háromszoros világkupa-dobogós Faldum Gábor, az idei középtávú magyar bajnok Lehmann Bence és a többiek követtek. A meglehetősen rövid úszás után, csakúgy, mint a kerékpározás során nem alakult ki számottevő különbség, Lehmann Csongor mindenesetre úgy helyezkedett, hogy Faldummal a sarkában elsőként menjen ki futni. A második úszás végén Csongi jött elsőnek, majd Faldum Gábor és Lehmann Bence volt a sorrend. A folytatásban a fiatalabb Lehmann-fivér és a riói olimpia 20. helyén végzett, már a 30-as éveiben járó bajai sportoló megnyugtató előnyt harcolt ki a bringán, így ok vághattak neki az élen a második 1000 méteres futó-sprintnek. A kérdés az volt, hogy ki visz magával 1 helyezési számot a döntőre. Ez Csongornak sikerült, akinek bátyja, Bence jött fel az elődöntő harmadik helyére.

Az elődöntőkben elért helyezéseknek azért volt megkülönböztetett jelentősége, mert a végső sorrendet a finálé után összeadott helyezési számok határozták meg.

Folytatódott a papírforma

A döntők előtt egy órát pihenhettek a top 10 tagjai. A pontonra a férfiak és a nők egyszerre sorakoztak fel, hiszen a két rajt között mindössze félperc volt a különbség. A fináléban már 400 méter úszás, 6 km kerékpározás és 1,5 km futás volt a teljesítendő penzum.

A férfiaknál Lehmann Csongor elsőként futott ki a vízből kerékpárjáért, de a váltóhelyre vezető úton mindössze 3 mp-re követte őt a teljes sor. A boly együtt tekerte le a 6 kilométert, majd Faldum picit gyorsabban váltott futócipőre, de néhány száz méter után újra a világbajnok sportoló diktálta az iramot, amit senki sem tudott vele tartani. Igazolódott a papírforma, Lehmann Csongor rajt-cél győzelmet aratott. A második hely Faldumnak, a harmadik pedig Lehmann Bencének jutott. Az összesítésben is ugyan ez lett az első három sorrendje.

–        A múlt héten kisebb megfázással bajlódtam, így aggódtam kicsit hogyan megy majd ez a verseny – mondta a célban Lehmann Csongor. – Az elődöntő első fele kicsit nehezemre esett, de utána sikerült magamra találni, onnantól pedig már nem volt gond. Örülök, hogy testvéremmel, Bencével együtt állhattunk fel a dobogóra!

A női fináléban Bragmayer Zsanett lemásolta az elődöntő koreográfiáját.  Az úszás során élre állt és a következő két számban sem engedte át a vezetést senkinek. Az egyre jobban magára találó Putnóczki Dorka egészen a futás második feléig haladt a második helyen, de a hajrában megelőzte őt Bukovszki Tünde és Sárszegi Noémi is. Dorka az összetett harmadik hellyel vigasztalódhatott.

A pénzdíjakat és a serlegeket Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke és Bicsák Bence adta át a versenyzőknek.

Büszkék a sikerekre

–        Az idei évben sportolóink megmutatták, hogy a kitartó munka, a felkészülésbe fektetett rengeteg energia a világversenyeken pontokra és érmekre váltható – fogalmazott Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója. – A rajttól a célig büszkén kísértük végig versenyzőink tokiói szereplését, majd Edmontonban újra izgulhattunk és örülhettünk a minden várakozásunkat felülmúló szereplésnek. Az E.ON Hungária Csoportnál hiszünk a jövő generációjában, a fiatalok energiájában és biztosak vagyunk benne, hogy mind a jelenlegi élversenyzők, támogatottjaink, Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Bragmayer Zsanett, mind az utánpótlásból késobb csatlakozó társaik szép sikerekkel, érmekkel fogják megörvendeztetni a magyar sportrajongókat még hosszú éveken keresztül.

Eredmények

Döntő (400 m úszás, 6 km kerékpározás, 1,5 km futás):

k:

1. Bragmayer Zsanett (Team Újbuda SE) 00:17:33 perc

2. Bukovszki Tünde    (Budaörsi TK)  00:17:49

3. Sárszegi Noémi      (PSN Zrt.) 00:17:54

4. Putnóczki Dorka     (Tiszaújvárosi Triatlon Klub)  00:17:54

5. Soós Fanni  (PSN Zrt.) 00:17:55

6. Dobi Lili (Debreceni Sportcentrum) 00:18:14

7. Botka Anikó (Debreceni Sportcentrum) 00:18:22

8. Nádas Romina        (Team Újbuda SE) 00:18:30

9. Holánszki Laura      (Ferencvárosi TC) 00:18:37

10. Papp Laura           (3K Sportegyesület) 00:18:49

Férfiak:

1. Lehmann Csongor  (Tiszaújvárosi Triatlon Klub)  00:15:28 perc

2. Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) 00:15:34

3. Lehmann Bence     (Tiszaújvárosi Triatlon Klub)  00:15:48

4. Kiss Gergő   (Budaörsi TK) 00:15:49

5. Kovács Gyula (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 00:15:54

6. Dobi Gergő (Debreceni Sportcentrum) 00:16:00

7. Hóbor Zalán (Kőszegi Triatlon és Úszó Klub) 00:16:05

8. Molnár Péter (Budaörsi TK) 00:16:07

9. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub)     00:16:29

10. Sinkó-Uribe Aurél (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 00:17:04

Az E.ON Triatlon Gála végeredménye:

 

Nők: 1. Bragmayer Zsanett, 2 helyezési szám, 2. Bukovszki Tünde, 6 hsz., 3. Putnóczki Dorka, 7 hsz., 4. Dobi Lili, 11 hsz. (jobb döntős helyezéssel), 5. Holánszki Laura, 11 hsz., 6. Sárszegi Noémi, 12 hsz. (jobb döntős helyezéssel), 7. Soós Fanni, 12 hsz., 8. Nádas Romina, 14 hsz., 9. Botka Anikó, 15 hsz, 10. Papp Laura, 21 hsz.

 

Férfiak: 1. Lehmann Csongor, 2 hsz., 2. Faldum Gábor, 4 hsz., 3. Lehmann Bence, 6 hsz., 4. Kovács Gyula, 9 hsz., 5. Kiss Gergő, 10 hsz., 6. Dobi Gergő, 11 hsz., 7. Molnár Péter, 16 hsz. (jobb döntős helyezéssel), 8. Sinkó-Uribe Ábel, 16 hsz., 9. Hóbor Zalán, 17 hsz., 10. Sinkó-Uribe Aurél, 19 hsz.

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...