Amator Versenyrendszer

2017.05.4.Korábbi hírek

Kedves Sporttársak,
 
az Amator versenyrendszer nagyobbik részét – az aquatlonban, duatlonban és triatlonban kiírt egyéni és csapat Országos Bajnokságokat, a klubtag versenyzok 3.000 Ft-ra csökkentett regisztrációs díját, a csapatversenyek szervezését, az Év sportolói díjak objektív paramétereit vagy az “Aranyokleveles” amator minosítést – érdemi kritika eddig nem érte. Az, hogy hosszú ideje a nemzetközi “Age group” kategóriákhoz igazítva moködik a magyar triatlon, úgy tonik, kiállta az idok próbáját – miközben ésszero finomításokra, idonként módosításokra is szükség van.
 
Az utóbbi 2-3 évben lényeges pontokon jelentosen átalakul a magyar triatlon, ilyen pl. a versenyek számának ugrásszero növekedése (összesen 10 db duatlon futam – 8 sprint és 1-1 rövid és terep, illetve 25 db triatlon verseny, utóbbiban 37 különbözo futam: 12 sprint, 13 rövid, 9 közép, és 3 hosszú triatlon.), az egyre szélesebb spektrumú helyszínkínálat (35 különbözo város és község az ország legtöbb pontján), és az örvendetesen bovülo sportolói létszám. Mindezek útkeresést is jelentenek, egyaránt kapunk javaslatokat a versenypaletta korlátozására és panaszt, hogy még mindig nincs az ország minden pontján megfelelo versenyzési lehetoség. Vannak, akik az élsporthoz hasonlóan látványosan kiemelnék a legjobb amatoröket és a legjobbnak tartott (vélt) versenyeket, míg mások továbbra is valamennyi sportolói szinten – jó értelemben vett – “versengést” generáló, emiatt aprólékosabb pontozást tartanak helyesnek. Többször felmerült, hogy a leheto legtöbb verseny eredménye számítson be, ahogy az is, hogy nincs mindenkinek ideje, lehetosége sok helyre járni, így csak a legjobban sikerült néhány verseny pontszáma számítson be. Maga a pontszámítás rendje is sokféleképpen kialakítható, épp tavaly tértünk át a versenyek súlyát jelzo objektív létszám alkalmazására (a szubjektív: “döntse el az elnökség, melyik verseny mennyit ér” elv helyett). Természetesen ez még messze nem tökéletes, így az USA amator triatlon rendszerének alapgondolatához hasonlító, az idoeredmények alapján történo pontszámítás kipróbálását is tervezzük (még he nem is annyira kifinomult aprólékossággal, ahogy ott moködik). Fontos, és változatlan alapelv, hogy az amator egyéni és egyesületi ranglistákhoz pénzdíjazás, anyagi támogatás nem jár, semmiképpen sem szeretnénk ezt “pénzes” játékká alakítani, hiszen az elsodleges cél az amatorök igényeinek kielégítése, és a sport öröme. Helye viszont van az eltéro ötleteknek és javaslatoknak, még inkább konkrét listák moködtetésének, amihez idéntol az adatokat szeretnénk mindenki számára elérhetové tenni.
 
A 2017. évben – a sajnos hosszúra nyúlt elokészítés után – az elnökség a tavalyi pontozási rendszer kisebb változtatásokkal történo fenntartása mellett döntött. Így az elozo évhez képest mindössze annyi a változás, hogy a férfiak és nok részvételi súlyozása külön-külön történik (ez torzulást jelentett tavaly), és persze igen sok új, kisebb verseny is bekerült a pontot adó körbe. A részletes “Amator versenyrendszer” kiírást a melléklet tartalmazza.
 
Üdvözlettel,
Szabó Zita, fotitkár
Székely Mózes, társadalmi alelnök

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...