Amatőr triatlonosaink nemzetközi versenyeken

2020.01.21.Korábbi hírek

Itthon és külföldön egyaránt sok, jól szervezett verseny várja sportolóinkat, hogy a rövidebb vagy hosszabb távokon kipróbálják állóképességüket és elérjék kitűzött céljaikat, valamint egyre többen vesznek részt az Európa- és Világbajnokság age group futamaiban is.

Európa és világszerte folyamatosan növekszik a triatlon népszerűsége, nincs ez másképp hazánkban sem. Az elmúlt években idehaza is megnőtt az érdeklődés a triatlonversenyek iránt nagyon és az indulók száma is növekszik.

A nagy nemzetközi versenyek tekintetében, szintén megnőtt az érdeklődés a hazai versenyzők körében és egyre többen mérették meg magukat külföldön és érnek el jó eredményeket. Az MTSZ próbál támogatást nyújtani az érdeklődőknek, segít a nevezésben, a ruházatban és a helyszínen is próbálja támogatni a magyar csapatot, a bírók vagy a technikai vezetők segítségével. Amennyiben tovább no az érdeklődés, a szövetség megpróbál még több segítséget nyújtani a versenyzők részére.

Marosvásárhely csoport

2019-ben, Európa és a világ megannyi táján vettek részt versenyzőink a különböző nemzetközi bajnokságokon és számos korcsoportban dobogóra tudtak állni.

Kedvcsinálóként, íme néhány megkérdezett versenyző véleménye:

Svéd Amelita, Weert, Hollandia Európa bajnokság, Triatlon (olimpiai táv) 2.  helyezett (40-44)

A nemzetközi külföldi versenyek szervezése nagyon jó, minden megoldott, jók a körülmények, a frissítés és a pálya minősége. Nagyon szeretek külföldön versenyezni. Az egyesületünkből többen is indultak Weertben az EB-n, Családom is ki tudott jönni, meg nagyon jó felkészülés volt nekem a tavaly megrendézésre kerülő, Kínában tartandó katonai világjátékok előtt. Magyarországot képviselni, szerintem eléggé egyértelmű, hogy nagyon jó érzés, plussz még az, hogy érmet is nyertem (2. hely), elmondhatalan. Ezt meg kell tapasztalni.:-)

Dr. Svéd Amelita

Dr. Czigány Róbert, Oroszország, Kazany Triatlon (sprint táv) 5. helyezett (50-54)

Elso ITU/ETU nemzetközi versenyem 2013 London Világbajnokság volt. Fiunk indult az U23-as versenyben, ez volt az apropó. Ugyanakkor egyértelműen vonzó volt a helyszín (London, az olimpia pályája), hogy láthattuk élőben az elit mezőnyt versenyezni, szurkolhattunk a magyaroknak.  Nagyon jó érzés volt része lenni egy ilyen nagy eseménynek, összefutni a világsztárokkal (Brownlie-k, Gomez), látni a rengeteg age-group versenyzőt. Feltűnő volt az egyes országok versenyzőinek nagy száma, és a csapatok összetartása, egységes megjelenése. És persze jó volt megméretni magadat a külföldiekkel szemben. Egyértelműen pozitív élmény volt.

Innentől minden évben kerestem a lehetőséget, legalább Europán belül, hogy ott lehessek EB-n és VB-n (Genf, Kitzbüchel, Rotterdam, Tartu, Weert, Kazany). Mindig óriási érzés volt a többezres tömeg, ami szinte kisajátította pár napra az adott várost. Kiváló helyszínek, amiket önmagukban is érdemes megnézni. Szurkolni, izgulni az elit és utánpótlás versenyzőkért, váltókért. Új és ismerős ellenfelekkel megküzdeni, időnként már értékelhető eredményt elérni (TOP 10, dobogó).

Dr. Czigány Róbert

Ami nekem hiányzik: az a csapat.  A külföldiekkel összevetve rendkívül kevés a magyar résztvevő, az angol Age group csapat pedig egyedülálló a világon a szervezettségben és létszámban.

A Szövetség segítsége, támogatása pozitív, és hogy vannak próbálkozások az amatőrök összefogására, illetve megjelennek az eredményeink, de van még mit fejlődni úgy érzem a versenyek promóciójában, helyszíni AG koordinátor szerepében. Természetesen ehhez a csapat létszámnak is növekednie kellene.

Sajnos nem olcsó a részvétel, nevezési díj, utazás, szállás, étkezés és ez önmagában megszórja a társaságot.

Ennek ellenére életre szóló élményt ad és már megterveztem a következő szezont, természetesen megint terveim között szerepelnek ezek e versenyek és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jöjjön el, képviselje hazánkat.

Gajdos Tamás, Marosvásárhely, Románia, Erdély Multisport Európa bajnokság, Duatlon 3. helyezett (60-64)

Fő sportágam az atlétika, de számos triatlon versenyen vettem részt jó eredménnyel így kíváncsi voltam, mit ér a tudásom nemzetközi szinten. Remek lehetőség volt ennek felmérésére a nyáron Marosvásárhelyen rendezett MultiSport Európa-bajnokság, ahol tucatnyi brit kiválósággal és számtalan más nemzet remek versenyzőivel megküzdve végül bronzérmet nyertem. Látva a remek szervezést, az izgalmas versenyeket, semmi kétség, hogy idén is megméretem magam legalább egy duatlon, vagy triatlon világeseményen.

Óriási élmény hazánk színeit képviselni és hallani a sok magyar szurkoló bíztatását is egy ekkora nemzetközi eseményen. A dobogón állni pedig hatalmas megtiszteltetés és ösztönző erő a következő szezonra való felkészülésben.

Csak ajánlani tudom más magyar sportolónak is az ilyen és hasonló eseményeken való részvételt – akár eredményességtől, érmes reményektől függetlenül is, mert nem csak a sikeres szereplés motiváló, hanem önmagában ebben a közegben való létezés, mozgás is megsokszorozza az ember erejét és motiváltságát a további még keményebb edzésekre. Mindezektől függetlenül még ráadásul remek társaságot, kitűnő sportbarátokat is talál, aki résztvevőként, versenyzőként van jelen egy ilyen nagy nemzetközi triatlonos találkozón, úgyhogy: ki ne hagyjátok!!! 🙂

Gajdos Tamás

Cser Beatrix, USA, Hawaii, Kona WTS Ironman világbajnokság hosszútáv 5. helyezett (40-44)

Számomra a Hawaii-i világbajnokság egy olyan cél volt, amit el akartam érni a kezdetek óta, mert itt versenyeznek a világ legjobbjai hosszú távon és innen indult a triatlon. Motivált az egyedi pálya, a klíma és környezet, illetve a hihetetlen hangulat.  Eddig háromszor tudtam magamat kvalifikálni, de csak kétszer sikerült indulni (családi okok miatt egyszer le kellett mondanom) Sok edzés, áldozat, lemondás, akarat és sérülésmentes verseny kell a kijutáshoz. Életem meghatározó élménye, hogy itt tudtam versenyezni, főleg tavaly a 40-ik évfordulón.

Magyarként indulok (igaz kettős állampolgár vagyok), mindig is magyarnak éreztem magamat és büszke vagyok arra, hogy képviselem hazánkat ezeken a versenyeken. Ajánlom ezeket a versenyeket mert jó a hangulat, fantasztikus a szervezés, szép helyekre jutok el, a drága nevezési díj ellenében jó szolgáltatást kapunk és egy jó mezőnyben, nemzetközi porondon megérettettem magamat. Tervezem már az idei versenynaptáramat és megint ott leszek ezeken versenyeken.

Írta: Rózsa Dóra

Fotók: magánarchívum

hawaii csoport

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...