Amatőr triatlonosaink a korlátozások idején 2.

2020.06.8.Korábbi hírek

A első cikk nagy sikerére való tekintettel bemutatunk újabb három hazai triatlon műhelyt és megtudhatjuk hogyan edzettek a karantén idején. Örömmel várjuk a további beszámolókat, hogy a hamarosan újrainduló versenyszezonra, miként oldottátok meg a felkészülést.

Poly2

 

Polythlon ETK:

 

A Polythlon Egyetemi Triatlon Klub edzőit is kihívás elé állította a feladat, hogy a korlátozások alatt is megfelelő motivációt adjanak a tagoknak, fenntartva az eddigi lelkesedést. A kint végezhető egyéni edzések (főként kerékpár) lehetőségét kihasználva, az elmaradt versenyek közül válogatva néhány helyszínen házi verseny jelleggel – a csapat tagjai más-más napokon, egymással nem is találkozva – egyénileg csinálták végig a távokat.

Figyelembe véve a tagok vírushelyzethez való viszonyulását, vezetőedzőnk Keresztesi Gitta vezetésével, otthoni erősítő feladat sorokat állítottunk össze a tagjainknak – melyeket videóra véve, zenével és feliratozva – hétről hétre kiküldtünk a levelező listánkra. 6 saját testsúlyos, 3 labdás erősítés készült, videónként egy órányi anyaggal, emellett 35 nyújtás gyakorlatot küldtünk képekkel illusztrálva. Ezeket az edzéseket igyekeztünk a tagok hiányosságainak megfelelően főként tartásjavító, kerékpáros izomzaterősítő, valamint nyújtó feladatokból összeállítani, mert sajnos az az általános tapasztalat, hogy ezekre jut a legkevesebb idő.

A korlátozások folyamatos feloldásának következményeként mi is elkezdtük kisebb csoportokban az edzések közös végrehajtását. Izgatottan várjuk, hogy minden visszatérhessen a régi kerékvágásba és újra összemérhessük tudásunkat immáron személyesen is.

Poly1

 

Schumacher Ákos a Megathlon SE vezetőedzője a következőket fogalmazta meg:

A Megathlon SE a járványügyi vészhelyzet miatt az ország többi egyesületéhez hasonlóan március közepén állt le a szervezett mindennapi edzésekkel. A köztes időszakot próbáltuk úgy eltölteni, hogy fenntartsuk a motivációt és rendszeres maradjon a kapcsolattartás sportolóinkkal. Ennek megfelelően próbáltunk mindenkit rábírni a kijárási korlátozások mellett az edzések folytatására.

Első lépésként edzéstervet küldtünk minden sportolónknak (futás, kerékpár, erősítés). Ebben az edzéstervben feltüntettünk olyan feladatokat is, amelyek az úszás helyettesítését szolgálták, pl. gumiköteles feladatok formájában. Ezen kívül szeptemberben megnyílt klubházunkban edzőinkkel egy közel egy órás tematizált erősítő, futóiskola gyakorlatsort vettünk fel, melyet Poór Brigitta többszörös tereptriatlon Európa bajnok sportolónk mutatott be. A tervben szereplő feladatokra ráklikkelve Youtube csatornánkon jelent meg az adott feladat helyes végrehajtása.

Ezen kívül heti 3 alkalommal online erősítést is tartottunk minden korcsoportunk számára. Az erősítéseken személyes hibajavítás mellett kiváló alkalom volt egy kis bandázásra, beszélgetésre. Különböző platformokon: Facebook csoport, e-mail, Messenger, sportolói visszajelzéseket, szakmai anyagokat, egyéni tapasztalatokat is meg tudtak osztani egymással versenyzőink, edzőink.

Megathlon

Dévay László a székesfehérvári  „NEW TRI” szabadidős triatlon csapat munkájáról így számolt be:

Mindannyian hallottuk, hogy valamilyen új vírus terjed rohamléptekkel Kínában, de ez a hír olyannak tűnt, mintha nem is ezen a bolygón történnének ezek az események….

Majd egyik napról a másikra hirtelen nagyon is valóságossá vált, azonnali korlátozások formájában. Tartva magunkat az új szabályokhoz, közös edzéseinket akkor két hetes időszakra felfüggesztettük, amiből aztán több mint két hónap lett. A legnagyobb kihívás, mint mindenkinek ebben az időszakban, a csapat összetartása és motivációjának fenntartása volt. A kezdeti időszakban a napi-heti edzésrutinnak megfelelően online kapta meg a csoport minden tagja a feladatokat.

Miután látszódott, hogy ez a „vírus” időszak nem csak egy-két hét lesz, kellett keresni valamilyen plusz kihívást, ami fenntartotta a motivációt a csapattagokban. Így született meg a „Minden nap futok, egy hónapos kihívás” FB csoport, kiegészítve egy „és minden nap nyomok 100 fekvőtámaszt” feladattal is. Mindenkinek nagyon tetszett az ötlet és a csapat minden tagja maximálisan teljesített, sőt néha talán túl lelkesek is voltak a napi, heti edzésekkel. Volt, akinek sikerült a 100km-es futóhét, de kaptam fotót az éjszakai műszakban teljesített „fekvőtámasz kihívás” teljesítéséről is. A kihívás mellett, természetesen az otthoni görgők csapágyazásai is megkapták a maguk „kihívását” sok-sok óra nyüstöléssel. Az egyéni felkészülést színesítették az időközben megjelent online „IRONMAN VR” versenyek is, ahol nagyszerű eredmények születtek. Az egyik Hölgy tagunk saját elmondása szerint „élete legjobb edzésekkel eltöltött időszaka” volt ez. A szorgalmas kilométer gyűjtögetős hetek meghálálták a befektetett munkát, a rendszeres edzésekbe való visszatérés sokkal könnyebben ment, mint egy átmeneti időszak után. Sőt, néhány lelkes tagunknál, hatalmas fejlődés történt az elmúlt hónapokhoz képest.

Így aztán erre az időszakra nálunk megállta a helyét a mondás: „MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ” 🙂 (de azért bízunk benne, hogy nem lesz több ilyen 🙂 🙂 🙂  )

Newtri1

Newtri2

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...