A cél: Párizs IV. rész

2023.01.23.Korábbi hírek

szerző: Fonyódi Tamás

fotó: WorldTriathlon, Schmidt M. János

A sikeres olimpiai év után 2022-ben is remekeltek válogatott versenyzőink a nemzetközi porondon:  Junior válogatottunk az Európai Junior Ranglista csúcsán zárt, Junior-U23 Mix-váltónk világbajnoki 4. helyet ért el, a multisport világversenyeken értékes címeket szereztek sportolóink, illetve újra világbajnoki érem került magyar triatlonista nyakába az U23-as Triatlon Világbajnokságon. Az elmúlt évben megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, ahol versenyzőink “repülő rajtot” vettek, és a legszűkebb élmezőnyben zárták az évet: négy magyar férfi is a kvalifikációs ranglista legjobb 35 helyének egyikén áll, illetve legerősebb női versenyzőnk is olimpiai indulást érő pozícióban várja a folytatást. A legjobbjaink eredményeit és idei terveit bemutató cikksorozatunkban első körben a jelenleg kvalifikációs helyen álló Olimpiai-A kerettagokkal készült interjúkat tesszük közzé.

Az idei éved kiemelkedőre sikerült. Világkupa-versenyt nyertél Karlovy Varyban, és végig harcban voltál az Európa-bajnoki dobogóért. Hogyan értékeled ezeket a versenyeket?

 

„A Karlovy Varyban szerzett győzelmem mindenképp mérföldkő volt a pályafutásomban, hiszen először állhattam a dobogó legfelső fokára ilyen szinten. De természetesen az Európa-bajnokságon elért 4. helyezésre is büszke vagyok, sőt hazai pályán a Premium kupát is sikerült megnyernem, ami szintén fontos számomra.”

 

A többi versenyen nyújtott teljesítményedet milyennek látod? Mennyire voltál kiegyensúlyozott?

 

„Ha az egész évet vesszük figyelembe, akkor elégedett vagyok. Stabil teljesítményt hoztam összességében. Egy-két megingásom persze volt, de 23 évesen talán ez belefér, meg amúgy sem vagyok gép. Az én szintemhez mérten, se magyar, se külföldi versenyzőktől nem jellemző ilyen kiegyensúlyozottság. A korábban említett versenyek mellett ott volt például a WTCS futam Cagliariban, ahol sikerült 30 percen belüli futást produkálnom. Kis szerencsével a dobogóért is harcolhattam volna, és remélem a jövőben lesz még rá alkalmam. Aztán jött a bermudai verseny, ami egy taktikai hiba miatt nem úgy sikerült, mint ahogy terveztem. Bevállaltam egy olyan szökést, amiből összesen csak egy ember profitált a végén, mégpedig a győztes (Vincent Luis).”

 

Az Abu Dhabi Finals-t tudatosan hagytad ki, vagy valami közbejött?

 

„Már a 2022-es idény tervezésekor sem jött szóba a Grand Final, a késői időpontja miatt. A szezont hamarabb befejezve, egy időben kezdődő felkészüléssel tudok ráfordulni 2023-ra, ami az olimpiai kvalifikáció legfontosabb éve. Ez a felkészülés már javában tart, jelenleg Bulgáriában vagyok, magaslati edzőtáborban.”

 

Jelenleg 13. helyen állsz az olimpiai kvalifikációs sorrendben. Abszolút mindent ennek rendelsz alá?

 

„2021 novembere óta a párizsi olimpiára építkezünk. Ennek a felkészülésnek jövő évi legfontosabb állomása, a párizsi olimpiai tesztverseny lesz. Azt a következtetést vontuk le, hogy jó úton járunk. Nagy lépést tettem 2022-ben, bekerültem a nemzetközi elitbe. Minden évben változtatunk a felkészülésemen , az előző évhez képest, mert a fejlődés csak így biztosítható.”

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...