18. Triatlon Nagyhét Tiszaújváros 10/2.

2016.07.10

Bukovszki és Soós is Európa-kupa győztes!

Kettős magyar siker született a tiszaújvárosi  18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét mai első nemzetközi versenyében, a nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupán. A nőknél Bukovszki Tünde, a férfiaknál Soós Gergő bizonyult a legjobbnak.

A nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupa idei nyolcadik állomását jelentő tiszaújvárosi versenyen először a szombati előfutamokban legjobb 30 hölgy sorakozott fel a Dísztó-partján kialakított ponton-hídra, köztük 11 magyarral. A két körre osztott 500 méteres úszásban Putnóczki Dorka és az osztrák Therese Feuersinger  tempózott leggyorsabban és mivel a váltásuk is jól sikerült, ketten elszöktek a kerékpározás elején. Nagyjából 20 mp körüli előnyük kitartott a második váltásig, de ekkor már sejteni lehetett, hogy ez kevés lesz a végső sikerhez. A szökevényekhez már az első kilométeren csatlakozott az Azerbajdzsánból érkezett  Daryna Moskalenko. Újabb bő egy kilométer elteltével az osztrák lány leszakadt. Az addig rendkívül okosan tartalékoló dabasi Bukovszki Tünde viszont megérkezett az élre, így az ő vezetését követhették figyelemmel a pálya szélén, vagy a versenyközpontban felállított óriás led-falon a szurkolók. A kedden a magyar válogatottal mix-váltó Európa-bajnoki ezüstérmet nyerő Putnóczki és Moskalenko az ezüstért nyüstölte egymást.  Mivel az azeri- magyar kettős nem tudott már újítani, Bukovszki  viszont nem fáradt, magyar győztest ünnepelhettek Tiszaújváros központjában. A második hely sorsa az utolsó pillanatig teljesen nyílt volt, Moskalenko 10 méterrel a célvonal előtt még centiméterekkel vezetett, de Putnóczki beérte őt és ketten együtt, egyszerre „zúdultak be” a célba.  A  versenybíróság a célfotó alapján sem tudta eldönteni közöttük a sorrendet, így mindketten ezüstérmet vehettek át az eredményhirdetéskor.

Bukovszki Tünde: - Nem számítottam rá, hogy ilyen jól fogom bírni a bringa utáni futást, ez nekem is  meglepetés volt.  Az úszás most jól sikerült, utána is tartottam magam. Minden erőmet beletettem ebbe a versenybe!

Putnóczki Dorka: - Teljesen elégedett vagyok a mai a teljesítményemmel, mindent kihoztam magamból!  A múlt heti ifjúsági Eb után kicsit fáradtabban indultam, de semmiképpen sem akartam itt rosszabbul teljesíteni, mint tavaly, amikor bronzérmes lettem. Sikerült.

 

Másodszor is szólhatott a magyar Himnusz

A férfiak szintén 30 tagot számláló versenyében, a hazai pálya előnyét maximálisan kihasználó Lehmann Bencének és Soós Gergőnek köszönhetőn, magyar úszó-elsőséget jegyezhettünk fel, de az első ötben ott volt még Papp Tamás és Tóth Milán is.  A második kerékpáros körhöz érve egy 22 tagú „szerelvény” – a még hiányzó 7, összesen 11 fős  magyar „kontingenssel „  együtt - robogott a kanyarokkal bőven megtűzdelt pályán. A második váltásig a 28-asra duzzadt  boly tagjai  10 mp-en belül rohantak be kerékpárjaikat lerakni, futócipőiket felhúzni a depóba.

1200 futóméter teljesítését követően Lehmann Bence vezérletével heten -  Soós Gergő is - szaporázták leggyorsabban, akik újabb egy kör elteltével sem döntöttek a végső helyezések sorsáról.  A végéhez közeledve Soós Gergő gondolt egy merészet, ritmust váltott, előbb utolérte a hosszú hajrát nyitó, addig vezető izraeli Yoav Avigdort, majd egy adandó pillanatban, kellő lelki sokkot gyakorolva rá,  el is lépett mellette. Ez azt jelentette, hogy dupla magyar sikerrel zárult a tiszaújvárosi Európa-kupa. Az utolsó pár száz méteren az olasz Franco Pesavento frissebben mozgott, mint Lehmann Bence, ami bronzérmet hozott számára. 

Soós Gergő: - Az úszás jól ment, igaz elég kemény volt. A bringán csak forogtunk együtt, senki nem akart kockáztatni, így ott már látni lehetett, hogy futóverseny lesz belőle. Én tartalékoltam és készültem a befejező számra. Szerencsére bejött a taktikám.

 

Az érmeket Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, Pigniczky Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sport XXI programvezetője ,a virágokat és pénzdíjakat dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere és Lehmann Tibor, a 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét főrendezője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke adta a sportolóknak. A magyarok közül a Top4 a CEP különdíját is átvehette.

 Eredmények

Nők:

1. Bukovszki Tünde (magyar) 41:50, 2. Putnóczki Dorka (magyar) 42:03 és Daryna Moskalenko (azeri) 42:03, ...7. Petrov Dorottya (magyar) 42:25, ...9. Bicsák Flóra (magyar) 42:45, 10. Jakab Ilka (magyar) 42:52, ...13. Soós Fanni (magyar) 43:04, ...15. Mátyus Lili (magyar) 43:20, ...17. Fuchs Dóra (magyar) 43:38, ...20. Botka Anikó (magyar) 43:54, ...22. Szegedi Sára (magyar) 44:08, ...26. Nyers Kamilla (magyar) 45:39.

Férfiak:

  1. Soós Gergő (magyar) 37:53, 2. Yoav Avigdor (izraeli) 37:58, 3. Franco Pesavento (olasz) 38:02, 4. Lehmann Bence (magyar) 38:09, ...7. Karai Botond (magyar) 38:25,

8. Kovács Balázs (magyar) 38:32, 9. Majoros Csaba (magyar) 38:35, …11. Kanyik András (magyar) 38:39, 12. Arany Attila (magyar) 38:40, ...20. Ferencz Ábel (magyar) 39:08, …23. Papp Tamás (magyar) 39:31, 24. Tóth Milán (magyar) 39:39, 25. Fróna Ákos (magyar) 39:57.

 

Online-közvetítés a világkupáról

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) 2016. július 10-én, vasárnap online-közvetítést ad a tiszaújvárosi világkupa versenyről. Az érdeklődők a  https://www.youtube.com/watch?v=b8n8YjhWGWk linken követhetik figyelemmel az eseményeket.

 

Szűcs István sajtóreferens

Tel.: 30-7212-403, E-mail: steveszucs@gmail.com ; Honlap: www.tiszatriatlon.hu

Amatőr triatlonosok a korlátozások idején

2020.05.29.

Az edzések és versenyek elmaradása lenne a legnagyobb próbatétel? A triatlonosok mentális erejét és alkalmazkodóképességét is ...

OKJ-S TANFOLYAMOK A TESTNEVELÉSI EGYETEMEN

2020.05.26.

Felkerültek a Testnevelési Egyetem honlapjára a 2020. őszére meghirdetett OKJ-s (sportedző, sportoktató, sportszervező-menedzser) tanfolyamok tájékoztatói illetve ...