18 Triatlon Nagyhét – sajtótájékoztató

2016.06.29.Korábbi hírek

Omega-szuperkoncerttel indul a Triatlon Nagyhét

Nem akármilyen sport- és kulturális élménysorozatban lehet része azoknak a hazai és külföldi sportbarátoknak, akik elfogadják Tiszaújváros meghívását és július 1-10. között ellátogatnak a Tisza-parti településre. A 18. Triatlon Nagyhét nyitónapján a legendás Omega ad szuperkoncertet, majd sorrendben jön az ifjúsági Európa-bajnokság, a junior Európa-kupa és az idén jubiláló, 20. ITU Világkupa, miközben jobbnál jobb együttesek és eloadók  váltják egymást a Fotér színpadjain.

A minden korosztály számára kikapcsolódási, sportolási lehetoséget kínáló eseménysorozat részleteirol a mai napon a tiszaújvárosi Sziget Csárdában Bráz György, a Szervezo Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere, Lehmann Tibor forendezo, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetoedzoje, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke,  Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség fotitkára, aki kiváló versenyzoként többször is a top 10-ben végzett a tiszaújvárosi világkupa-futamon,  Tóth Tamás (Budaörsi TKE), a riói olimpia résztvevoje, aki tagja volt a mix-váltóban vb-bronzérmet (2014) és Eb harmadik helyet (2016) kiérdemlo magyar csapatnak, Márkus Gergely versenyigazgató, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, Pálffy Gábor, a fotámogató MOL Petrolkémia Zrt. kommunikációs vezetoje, dr. Fülöp György önkormányzati összeköto, Tiszaújváros alpolgármestere és Márkus Balázs, az SZB társelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagja tájékoztatta a média képviseloit.

 – Húsz éve élhetjük meg újra és újra ezt a triatloncsodát, melynek idei folytatása a kezdeti nehézségek után ugyanolyan ígéretes, mint az eddigiek – fogalmazott Bráz György. – Az elokészületek során minden összeállt, minden a helyére került, mindenki tesz a dolgát azért, hogy ebben az évben is egy kellemes hangulatú, biztonságos Nagyhéten szórakozhassunk együtt. Köszönöm az ITU vezetoinek a bizalmát, az MTSZ elnökségének a partnerséget, a támogatóknak a segítséget. Minden érdeklodot szeretettel várunk Tiszaújvárosba, ahol július 1-jén, pénteken az Omega-koncert jelent  plusz ajándékot mindannyiunknak.

Lehmann Tibortól megtudhattuk, hogy a várossá nyilvánításának 50. évfordulóját idén ünneplo Tiszaújváros 2016-ban – a világon egyedül álló módon megszakítás nélkül –  a jubileumi  20. ITU Triatlon Világkupának adhat otthont. A riói olimpia miatt egy hónappal korábbi Triatlon Nagyhét már az elso hétvégén nemzetközi viadalt kínál a résztvevoknek a belvárosi, rendkívüli látványosságokat kínáló pályákon.  Július 2-án, a 30 nemzet, 90-90 sportolóját felvonultató ETU Ifjúsági Triatlon Európa-bajnokságon – a korábbi évek tiszaújvárosi világújdonságai mellé jól illeszkedve – a sportág történetében eloször, egyéniben is összemérhetik tudásukat a korosztály legjobbjai. Ráadásul Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor révén komoly éremeséllyel is számolhatunk.   A viadalt a helyszínen tekinti meg Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) spanyol elnök-asszonya, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja és Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke is, akik ezen kívül köszönetüket szeretnék kifejezni a szervezoknek a 20. világkupa-jubileum kapcsán. A rendezo Tiszaújvárosi Triatlon Klub a második hétvégén elobb az ETU Triatlon junior Európa-kupát, majd a Magyar Utánpótlás Gálát, végül a 2014-ben és 2015-ben kimagasló hazai sikereket hozó ITU Triatlon Világkupát hívja életre.

Az  elit világkupa résztvevoit illetoen a 28 nemzetet képviselo, közel kilencven tagú férfi mezonyben  az orosz  Polyanskiy fivérek, Dmitriy és Igor sokadszorra térnek vissza Tiszaújvárosba, ahol már ismerik milyen érzés dobogón állni. Hozzájuk hasonlóan szintén riói indulónak vallhatja magát ifj. Faldum Gábor(Mogyi SE  Baja), aki tavaly ezüstérmes volt itt, valamint Tóth Tamás (Budaörsi TKE), aki negyedik helyével szerzett rendkívül értékes pontokat a sikeres kvalifikációhoz.  Hosszú sérülésébol felépülve ismét a legjobbak közé várhatjuk a 2014-ben elso magyar világkupa-futam gyozelmével sporttörténelmet író Vanek Ákost (Budaörsi TK) is.

Márkus Gergely elmondta azt is, hogy szintén a dobogóesélyesek közé sorolhatjuk a korábbi vk-dobogóst, az amerikai  olimpikont,  Kevin Mcdowell-t, aki  legyozve a rákot, 2011-ben tért vissza a sportpályára. Ott lesz az úszás rajtját jelento Dísztó partjára szerelt ponton hídon a spanyol Vicente Hernandez is , aki a talán legerosebb férfi riói csapatba nem fért be, de bármilyen más nemzet válogatottjában helye lehetett  volna.

A 22 országból érkezo közel 60 hölgy között, az olimpiai játékok indulói közül – rajthoz áll a korábbi tiszaújvárosi vk-gyoztes  ukrán Yuliya Yelistratova . Rajta kívül szintén nagy név az amerikai Summer Cook, aki idén elso lett  Chengdu-ban, a világkupán, csakúgy, mint India Lee Nagy-Britanniából, aki  egy hónapja, Lisszabonban lett Európa-bajnok. A magyar érem-reményeket ebben az évben is a tavaly harmadik Vanek Margit (Budaörsi TKE) válthatja be. Másik magyar noi olimpikonunk, Kovács Zsófia (Budaörsi TKE) a verseny ideje alatt Spanyolországban folytatja közvetlen olimpiai felkészülését.

–        A saját borömön tapasztaltam meg a világkupa verseny fejlodését – tudtuk meg Szabó Zitától. –  A Tiszában is úsztam még, a nemzetközi fejlodést testközelbol követhettem végig. Szakmailag minden egyben van. A versenyzok nagyon szeretetnek ide jönni, nem véletlen, hogy ilyen sok világsztár járt már itt!  Ebbol a jelenségbol csak profitálni tud a szövetség. Bízom benne, hogy együtt örülhetünk idén is a magyar sikereknek!  Az MTSZ csak tanulhat, tanulnia kell a tiszaújvárosi versenyekbol. Ennek kapcsán akár további nemzetközi versenyeket is Magyarországra hozhatunk.

– Számomra a tavalyi tiszaújvárosi negyedik hely jelentette az áttörést, akkor hittem el végleg, hogy sikerülhet kijutnom Rióba – fogalmazott Tóth Tamás. – A 2016-os helyezést valamelyik éremre szeretném cserélni ebben az évben, melyhez  – társaimmal együtt – bizton számíthatok  a tiszaújvárosi közönség szeretetére, a fantasztikus hangulatra, ami óriási pluszt jelent nekünk! S, hogy mit érhetek el az olimpiáno Úgy gondolom, ha az én szempontomból ideálisan alakul a verseny,  azaz sikerül az úszás során egy 10-15 tagú bollyal elszakadni  a többiektol, akár a legjobb tizenötben is végezhetek.

 

Beszédes tiszaújvárosi világkupa-statisztika (1997-2015 között)

2162 résztvevo (878 no és 1284 férfi)

Egy évben átlagosan 114 induló (46 no és 68 férfi)

1109 különbözo versenyzo (447 no és 662 férfi)

71 országot képviseltek a sportolók

 

Tiszaújvárosban járt triatlon olimpiai bajnokok: Simon Whitfield (CAN), Brigitte McMahon (SUI), Hamish Carter (NZL), Jan Frodeno (GER), Emma Snowsill (AUS)

Tiszaújvárosban járt felnott triatlon világbajnokok: Emma Carney (AUS), Joanne King (AUS), Loretta Harrop (AUS), Nicole Hackett (AUS), Siri Lindley (USA), Leanda Cave (GBR), Emma Snowsill (AUS), Sheila Taormina USA), Vanessa Fernandes (POR), Emma Moffat (AUS), Gwen Jörgensen (USA)

Greg Welch (AUS), Miles Stewart (AUS), Simon Lessing (GBR), Spencer Smith (GBR), Chris McCormack (AUS), Dmitry Gaag (KAZ), Peter Robertson (AUS), Ivan Rana (ESP), Bevan Docherty (NZL), Daniel Unger (GER), Javier Gomez (ESP)

  

Legtöbbször indultak:

Férfiak, 13 alkalom: Kuttor Csaba, Dmitry Gaag (KAZ)

Nok, 10 alkalom: Kovács Zsófia, Walkó Andrea

  

Legtöbb gyozelem:

Loretta Harrop (AUS) – 1998, 1999, 2000

 

 Legtöbb dobogós helyezés:

Dmitry Gaag (KAZ) 2005, 1998, 2001, 2003, 2006

  

Legtöbbször a Top 10-ben:

Volodymyr Polikarpenko (UKR) – 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2009.

 

Omega-jegyek, korlátozott számban a helyszínen

A július 1-én, pénteken, 20.30-kor, a Tiszaújvárosi Sportcentrum labdarúgó stadionjában megrendezendo Omega-szuperkoncertre korlátozott számban még a helyszínen is lehet majd belépojegyet váltani . További részletek a www.tiszatriatlon.hu oldalon. 

Az Omega mellett olyan neves és kedvelt eloadók lépnek fel a Nagyhéten, mint a Bon-Bon, a Magna Cum Laude, a Zanzibár, a Bikini, az R-Go,  a The Biebers, a New Level Empire, vagy éppen ByAlex, Geszti Péter, Peter Shramek és a Fricska. Ebben az évben is lehetoséget kínálnak a város lakosságának, illetve a vendégeknek a koncertek elotti közös sportolásra. Az evezosversenyen, valamint a két futáson, a kerékpározáson, a turista triatlonon, a lábteniszben, a streetballban, tóátúszásban lehet gyojtögetni a tombolaszelvényeket, melyek tulajdonosai között július 10-én értékes tárgyjutalmakat sorsolnak ki. A július 8-i Jabil 1/3 Maraton pénzdíjas utcai futóverseny az idei Jabil 3próba szabadidosport sorozat befejezo állomása.  – A sorobb program miatt a forgalomkorlátozások nonek a városban, de a kínálat, a szolgáltatások bovítésével  kompenzálni igyekszünk az eseteleges kellemetlenségeket!  – hangsúlyozta Márkus Balázs. – A tiszaújvárosiaknak ezúton is szeretnénk megköszönni az óriási toleranciát, az együttmoködést, a sok-sok segítséget.

Kezdettol fogva támogatják

20 éve a MOL-csoportos elodök arra gondoltak, hogy egy olyan nagy kalandot, mint a triatlon világkupát Tiszaújvárosba hozni, támogatni kell. A kaland aztán felfedezo út, majd expedíció lett, amelyben vállalták, mindig támogatják  a „túravezetoket”.  Az elmúlt idoszakban valódi partnerség alakult ki a szervezok és a cég között. A MOL-csoport jelenlegi fejlesztései megkérdojelezhetetlenné teszik a tiszaújvárosi petrolkémiai tevékenységek jelentoségét. Az ipari fejlesztésekkel párhuzamosan odafigyelnek  a városban élokre és nem tévesztik szem elol társadalmi felelosségüket. Napjainkban is támogatják a régiót és a várost, alapítványaikon keresztül, illetve a város kiemelkedo nyári fesztiválját, a Triatlon Nagyhetet. – Két idei világeseményen, a jégkorong vb-n és a labdarúgó Eb-n már ott volt a MOL, a 18. Triatlon Nagyhét és a nemzetközi  a harmadik világesemény, melyhez a MOL-csoport támogatást biztosít.- mondta Pálffy Gábor, aki egyben az eseményt szintén szponzoráló  Tiszaújváros Jövojéért Alapítvány kuratóriumi  elnöke. -Csak annyit kérek, hogy mindenki engedje ki magából a szurkolót!

 Példás összefogás a siker titka

A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Márkus Gábor alapító-elnök, majd forendezo meghonosította sportág, majd az általa megálmodott és csapatával világszínvonalra emelt események, a Nagyhét az évek során közösséget épített a rendezokbol és a város lakóiból is. A közben kialakult lojalitás, lokálpatriotizmus, a közös ügyért való összefogás példaértéko lehet bármelyik magyar város számára.  A városi önkormányzat, az intézmények, szervezetek, cégek, a polgárorség, a katasztrófavédelem, a rendorség önzetlen együttmoködésének, és persze a frenetikus hangulatot teremto nézoközönségnek köszönhetoen Tiszaújvárost két évtizede a világon mindenhol ismerik, ahol ismerik a triatlont!  A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) bizalma továbbra is töretlen a város, a helyi rendezok, az ott élo emberek irányában, akik egy újabb, az eddigi hagyományokhoz méltó színvonalú eseménysorozattal igyekeznek ezt meghálálni ebben az évben is!

Méreteinél fogva pici ugyan a városunk, de a világkupának, a Nagyhétnek köszönhetoen sokan ismerik – vélekedett dr. Fülöp György. –  A mindenkori városvezetésnek kötelezo feladata, hogy ezt a tradíciót ápolja.  A város ötven éves, amikor valaki kerek évfordulót ünnepel, akkor végig kell gondolni a múlt jeles dolgait. Az, hogy mindez így moködik, köszönheto a triatlonnak, a feltételeket dr. Márkus Gábor és családja teremtette meg. Jövo csütörtökön, amikor már a versenyzok zöme is itt lesz –  az Önkormányzati napon – elmegyünk a tavaly átadott szoborhoz és az o emléke elott tisztelgünk.

A 18. Triatlon Nagyhét nemzetközi versenyeire média akkreditáció szükséges. A http://tvkmalitriatlon.hu/hu/versenyeink/triatlon-nagyhet-2016/media-akkreditacio linken elérheto adatlapot 2016. július 7-én, csütörtökön 18.00 óráig kell visszajuttatni a megadott e-mail címre.

 

Szocs István sajtóreferens

Tel.: 30-7212-403

E-mail: steveszucs@gmail.com

Honlap: www.tiszatriatlon.hu

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...