Bicsák Bencét és Lehmann Csongort díjazták

2017.01.8.Korábbi hírek

A 2016-os teljesítménye alapján Bicsák Bence és Lehmann Csongor vehette át az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért (IMG) pályázati nyerteseinek járó emlékplakettet és a vele járó anyagi támogatást. Az alapítók és a kuratórium tagjai  január 6-án, a Tiszaújvárosban, a Scarpa Étteremben megtartott díjátadón ismerték el a két tehetséges sportoló eredményeit.

A vétlen közlekedési balesetben 23 éves korában elhunyt kiváló tiszaújvárosi triatlonos, ifj. Márkus Gábor emlékének ápolására 1999-ben létrehozott alapítvány azzal a céllal létesült, hogy elosegítse és támogassa a magyar triatlonsport fejlodését, népszeroséget, munkáját, továbbá, hogy biztosítsa a tiszaújvárosi triatlon ifjú tehetségeinek támogatását. A célkitozésnek megfeleloen az alapítvány  pályázati úton nyújt segítséget a 23 éves, vagy ennél fiatalabb triatlon versenyzoknek, aki az adott évi versenyciklusban a legeredményesebben teljesítettek.

A díjátadó résztvevoit  – immáron tizennyolcadik alkalommal – Péter Attila kuratóriumi tag, a tiszaújvárosi triatlon-versenyek méltán elismert szpíkere üdvözölte.

A névadóról,  a sportág ötkarikás bemutatkozását jelento 2000-es Sydney-i olimpiai indulásra is esélyes tiszaújvárosi sportemberrol készült kisfilmbol azok is megismerhették Ifj. Márkus Gábor példaértéko sportolói és emberi tulajdonságait, akik életkoruknál, vagy egyéb oknál fogva ezt eddig nem tehették meg.

Ezt követoen Márkus Gergely, a kuratórium elnöke szót ejtett a magyar triatlon sikeres évérol, melynek része volt a 20. tiszaújvárosi világkupa, a triatlon nagyhét. Elhangzott az is, hogy a riói olimpián olyan versenyzok – Kovács Zsófia és Ifj. Faldum Gábor – szerepeltek kiválóan, akik korábban szintén megkapták az alapítvány támogatását. A szervezet moködését illetoen tovább stabilizálták a gazdasági helyzetet. Az alapítvány legnagyobb támogatója ezúttal is Tiszaújváros önkormányzata volt, melyért külön köszönet illeti meg Bráz György polgármestert és dr. Fülöp György alpolgármestert. Kijár a köszönet az adójuk1%-át felajánlóknak, és a további szponzoroknak is, csakúgy, mint az alapítóknak, a  Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak és a Márkus-család valamennyi tagjának.

A folytatásban a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatójaként Lausanne-ban dolgozó sportvezeto ismertette az aktuális pályázatok alakulását. Megtudhattuk, hogy  országos viszonylatban négy beadvány közül választották ki a nyertest. Az öt tagú kuratórium döntése értelmében végül – 2014 után ismét –  Bicsák Bence pályázatát ítélték a legjobbnak, aki azt U23-as  világbajnokságon egyéni bronzérmet nyert, továbbá az egyetemi-foiskolai világbajnokságon negyedik,  az U23-as Európa-bajnokságon egyéniben 8., a mix-váltó tagjaként a 4.helyen végzett, míg a tiszaújvárosi felnott világkupán az elokelo 11. pozíciót harcolta ki.

A nettó 300 ezer forintos anyagi támogatással együtt járó díjat Márkus Gergely adta át a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 21 éves válogatott sportolójának.

Bicsák Bence: – Köszönöm az ismételt támogatást! Köszönöm a Márkus-családnak, hogy Tiszaújváros minden magyar triatlonos második otthona! A legfontosabb célom az, hogy folyamatos fejlodéssel egyszer a világ legjobb triatlonosai között tartsanak számon. Szeretnék kijutni a Tokiói Olimpiára, de bízom benne, hogy 25 éves korom után is fogok még fejlodni. A most elnyert pályázati összeget kerékpár vásárlásra használom fel. A jelenlegi bringámon ülve is sokszor eszembe jut a kemény versenyeken, hogy azt részben az Ifj. Márkus Gábor nevével jegyzett alapítványnak köszönhetem.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzoi közül a hazai rendezéso ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben 4. helyezett, a mix-váltóval pedig ezüstérmes, junior világbajnoki 13., junior Európa-kupa  3. és 6. helyezett, magyar bajnok, korosztályos válogatott Lehmann Csongor érdemelte ki az elismerést és a vele járó nettó 120 ezer forintot, melyet o is a kuratórium elnökétol vehetett át.

Lehmann Csongor: – Sikeres évet zártam, mely biztató számomra a folytatásra. Köszönöm a támogatást. Bízom benne, hogy a továbbiakban bátyámhoz, Bencéhez hasonló szép eredményeket érek majd el. Szeretnék az országos kategóriában is díjazott lenni, ha lehet  többször is.

   A nyertes pályázók vállalták, hogy 2017-ben az alapítványt, mint egyik támogatójukat feltüntetik minden lehetséges alkalommal, illetve az alapítvány emblémáját elhelyezik versenyruházatukon.

Miután a két díjazott aláírta az emléktablót, Péter Attila hozzászólásra kérte fel a jelenlevoket.

Elsoként dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere fogalmazta meg gondolatait:

-Az ezúttal hivatali elfoglaltsága miatt távolmaradó Bráz György polgármester úr rám bízta, hogy jelentsem be, önkormányzatunk számára továbbra is becsületbeli ügy az alapítvány segítése – fogalmazott a városatya. – Akárhogy alakul a gazdasági helyzetünk, legalább a tavalyi támogatást biztosítani fogjuk Tiszaújvárost a triatlon révén ismerte meg a világ. Természetesen idén folytatjuk a „menetelést”. Készülünk a 19. Triatlon Nagyhétre és a 21. Triatlon Világkupára. A sikeres rendezéshez kell egy klubelnök, kell a klub, és kell a Márkus-család. Köszönet mindenkinek, aki részese ennek a munkának, ennek a közös sikernek!

Koscsó Lajos, az alapítók nevében arra tett javaslatot, hogy a jövoben a díjátadó részeként a 2013-ban elhunyt dr. Márkus Gáborról, a tiszaújvárosi triatlon meghonosítójáról, a Nagyhét, a világkupa megalapítójáról  is emlékezzen meg az alapítvány.

Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetoedzoje, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapítvány korábbi díjazottjai közül Török Dániel, Lipták Tamás, Pocsai Balázs, Török Alfréd, Bajai Péter, Fecskovics Attila, Gályász Dániel, Király Kristóf, Balogh Bence, Balogh Máté edzoként, sportvezetoként, Kovács Zsófia és Ifj. Faldum Gábor pedig jelenleg is klasszis versenyzoként öregbíti a triatlon hírnevét.

Az állófogadással befejezodött eseményt a korábbi díjazottak közül Putnóczki Dorka, Vizi Viktória, Hankó Gábor, Lipták Tamás és Lehmann Bence tisztelte meg jelenlétével.

Szocs István

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...