XVII. . Tisza Triatlon, Triatlon Tour 1. forduló, Tiszaújváros

Szabó Zita és Gyima hajrája aranyat ért

A 2008-as Triatlon Tour sorozat első, tiszaújvárosi állomásán Szabó Zita révén debreceni, míg Dmitriy Gaag-nak, aki a magyar triatlonos berkekben Gyima becenévre hallgat, köszönhetően tiszaújvárosi siker született.

A hazai triatlonos nyitányát jelentő XVII. Tisza Triatlon május 31-i első versenynapja a Triatlon Tour egyéni versenye mellett az egyetemi- főiskolai országos bajnokságot és Borsod-Abaúj-Zemplén megye diákolimpiai döntőjét is magába foglalta, így a Termál-fürdőben összesen közel 600 sportoló állt rajthoz.

Az első futamokban Lehmann-sikereknek örülhettek a házigazda TVK-Mali Triatlon Klub tagjai. A klub vezetőedzője, Lehmann Tibor ugyan nem állt csatasorba, de mentálisan már készül a számára két év múlva esedékes szenior kategóriára. Ezúttal tehát az egykori Európa-bajnoki ezüstérmes, sokszoros magyar bajnok sportoló fiai, Bence és Csongor gondoskodott arról, hogy a visszatéréséig folytatódjanak a Lehmann-sikerek.

Döntött az utolsó kilométer

A Triatlon Touron elsőként rajtoló férfiaknál a 750 méteres úszás végén Molnár Ádám, a Budaőrsi TKE versenyzője ért partot elsőként, hogy “nyakában” a többiekkel berohanjon kerékpárjáért és megkezdje a 20 km-es tekerést. Fél távnál a debreceni Pocsai Balázs vezette a hét tagú élbolyt, melyben ott volt a tiszaújvárosiak kazah légiósa, a világbajnok Dmitriy Gaag és a kétszeres olimpikon miskolci Kuttor Csaba is. Az immár háromszoros középtávú bajnok tiszaújvárosi Benőcs Zoltán nagyon húzta az üldözőket, melyek közül a második depózásig hárman felértek az élen haladókra, így a 20 km letekerése után bizony még semmi sem dőlt el. A szintén két körös, összesen 5 kilométeres futás első felének végén Pocsai és Gaag egyszerre érkezett a fordítóhoz, Kuttor pedig 5-6 másodperccel maradt el a vezető kettőstől. Az első helyért is Pocsai és a Gyima meccselt, óriási hajrával nyert a világbajnok.

Sikeres iramváltás

A hölgyek – a kánikulai férfi versenyhez képest - már viszonylag hűvös időjárásban kezdhették az úszást, melyben Vanek Margit (Budaőrsi TKE) bizonyult a legjobbnak. A kerékpározásban Láposi Kata (UTE) érdemelte ki a legjobb résztáv-győztesnek járó pénzdíjat és az ezt bizonyító pólót. Sajnálatos módon az utolsó kilométeren Koch Renáta (Mogyi SE) bukott, így a rövidtávú országos bajnoki címvédőnek elszálltak győzelmi esélyei. A depóból végül is a pekingi olimpiára készülő debreceni Szabó Zita futott ki elsőként, mögötte a fiatal Balogh Barbarával (ORTRI). A többieknek ebben a pillanatban nem volt komoly esélye a felzárkózásra. A célba érkezésénél ezúttal is nyerő volt a rutin….

Különdíj a legjobbaknak

Az egyes résztávokon legjobb teljesítményt nyújtókat ezúttal is pénz és egyedi póló díjazásban részesítették. Íme a díjazottak: Úszás: Vanek Margit (Budaőrsi TKE), Molnár Ádám (Budaőrsi TKE). Kerékpározás: Láposi Kata (UTE), Török Dániel (TVK-Mali TK). Futás: Szabó Zita (DSC-DSI), Dmitriy Gaag (TVK-Mali TK).

Érmek a Elnök-minisztertől

A XVII. Tisza Triatlon első versenynapjának végén megtartott eredményhirdetésén dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, Koscsó Lajos, Tiszaújváros polgármestere, Márkus Gergely, az Európai Triatlon szövetség főtitkára, a Nemzetközi Triatlon Szövetség ( ITU) sportágfejlesztési igazgatója, a pekingi olimpia triatlonos igazgatója, dr. Márkus Gábor, az MTSZ alelnöke, a TVK-Mali TK elnöke és Czencz Péter, az MTSZ főtitkára működött közre.

Eredmények

Férfi abszolút: 1. Dmitriy Gaag (TVK-Mali TK) 54:05 perc , 2. Pocsai Balázs (DSC-DSI) 54:19, 3. Kuttor Csaba (Uniqa-Team Miskolc SE) 55:02.

Női abszolút: 1. Szabó Zita (DSC-DSI)1:01:57 óra, 2. Balogh Barbara (ORTRI) 1:02:13, 3. Kovács Zsófia (GYÖTRI)1:02:44