Beszámoló a versenyről

17:04
A hölgyek versenyének bajnoki címét óriási meglepetésre az amúgy előzetesen titkos esélyesnek elkönyvelt Brassay Réka, a Budaörsi TKE versenyzőnője hódította el, aki a verseny nagy részében fej fej mellett haladt legfőbb vetélytársnőjével, majd csodálatos futást produkálva ha lehet ilyet mondani, "hazai pályán" verte meg Harsányi Zsuzsát. Réka összideje: 9:38:45.
A második helyen tehát dr. Harsányi Zsuzsanna szakította át a célszalagot (9:52:20), aki most éppen a futásában nem tudta hozni a tőle megszokott szinvonalat, így aztán le is csúszott a dobogó legfelső fokáról. Természetesen a 10 órán belüli ideje így is fantasztikusnak mondható.
A bronzérem Halász Annamária nyakába került, ő 10:24:42-es összidővel teljesítette a távot. Annamari ugyancsak kiváló futóidőt tudhat a magáénak, azonban az úszáson és a kerékpáron felhalmozott hátránya ezúttal túl soknak bizonyult a második hely megszerzéséhez, viszont összideje így is tekintélyt parancsoló.

16:25
Brassay Réka az utolsó köréhez közeledve nem hagy kétséget afelől, hogy kit is illet az idei országos bajnoki cím. Férfiakat is megszégyenítő futást produkálva egyre inkább úgy tűnik, hogy az ugyancsak futófenoménnek számító Harsányi elől Brassay elorozza az aranyérmet, hiszen már majd' 10 perccel vezet az elmúlt évek bajnoknője előtt.

15:20
A 18. Országos Hosszútávú Triatlon Bajnokság győztese ismételten Major József lett, aki minden eddigi nagyatádi teljesítményét megsüvegelve elképesztő pályacsúccsal szakította át a célszalagot. Saját rekordját adta át a múltnak, azt 2 perccel megdöntve, 8 óra 20 perc 27 másodperces összidőt produkált. Ez többek között egy 2:49:50-es maratont is jelentett, azaz összeségében elmondhatjuk, hogy a futótáv egyharmadának elteltével már egyre kevésbé forgott veszélyben Major győzelme, aki kisebb úszószámbeli hátrányát szinte játszi könnyedséggel ellensúlyozta kerékpáros és futóteljesítményével, nem sok esélyt hagyva az amúgy ugyancsak kitűnő időket úszó, kerekező és futó vetélytársainak.
A második helyen Csőke Balázs végzett, aki a verseny első háromnegyedében végig a férfiak mezőnyének élén haladt. Kitűnő úszását egy ha lehet, még kiválóbb kerékpározás követte, ahogy a futóteljesítménye is egyenletesnek volt mondható, az ezüstérme teljességgel megérdemelt, főként úgy, hogy kiváló 8 óra 42 perc 34 másodperces összidővel ért be a célba.
A bronzérmet az élete első Ironman-távját teljesítő Kis Gyula szerezte meg, mégpedig 8:48:54 es versenyidővel. Végig egyenletes teljesítményt nyújtott, sőt, a futáson volt olyan pillanat, amikor komolyabban fenyegette Csőke második pozícióját.
A negyedik helyért járó díjat a Szlovákiából érkezett Michal Kulich veheti majd át a holnapi eredményhirdetésen, aki még 9 órán belül (8:57:50) teljesítette a mai napra neki és mindenki másnak rendelt penzumot. Nem mellesleg ő tekinthető az idei futam elsőként beérkezett külföldi versenyzőjének.
A Senior I. kategória bajnoka Ács Péter lett (9:05:30), aki végül abszolút ötödikként haladt át a célvonalon.
Az abszolút hatodik helyet Kovács Balázs szerezte meg (9:10:30), aki így a magyar bajnokság ötödik helyezettje is lett egyben.
Hetedik helyen Vatai Miklós futott be a célba (9:25:36), akit a szerb Bojan Maric (9:38:16) követett, második legjobb külföldiként, abszolút nyolcadik helyezettként.

14:58
Major József rendületlenül halad az újabb bajnoki címe felé, elképesztő részidőket produkál, már csak 5 kilométere van hátra, ami annyit jelent, hogy akár az új pályacsúcs is megvalósulhat. Major végső győzelme tehát boritékolható jelen állás szerint. Kis Gyula a 30. kilométerig egyre közeledett Csőkéhez, aki azonban az utóbbi két körben rákapcsolt és a négy percesre zsugorodó távolságot ismételten hatra növelte. A Mogyi SE versenyzője tehát nem kívánja olcsón adni a bőrét, ám szinte biztosan számíthat még újabb támadásokra Kistől.

14:50
Végletekig éleződik a nők versenye, Brassay két percnyi előnyt szerzett magának az első tíz kilométeren, azonban Harsányi hirtelen rákapcsolt, és 1:20-ra zsugorította a hátrányát. Brassaynak sem kellett több, és megmutatta, hogy a visszaesése csak átmenetinek volt mondható: egy erős öt kilométert produkálva 1:45-re növelte az előnyét. 20 km-hez közeledve a két hölgy szinte teljesen ugyanolyan részidőket teljesít, így hát folytatódik a "futóháború." Halász Annamari egyelőre egy kör hátrányban van, amely 13 perces differenciát jelent.

14:28
A futás féltávján túlhaladva Major Joe egyre inkább a verseny eldöntését forszírozza, 25 km-nél (7:14-es versenyidő) már Csőkét hét perccel leszakítva robog az élen. Csőke Balázs továbbra is szépen halad, bár utóbbi köridői fél-fél perces visszaesést mutatnak, lassan azonban veszélybe kerül az ezüstérmes pozíciója, mivel Kis Gyula az elmúlt körökben közelebb férkőzött hozzá, már csak öt perc a kettejük közti különbség. A negyedik helyen a szlovák Kulich halad, aki Major után egészen biztosan a mezőny egyik legjobb futását produkálja. Kovács Balázs két perccel fut Kulich mögött, kissé elfáradni látszik, ráadásul már a sarkában liheg Ács Péter is. Ezután egy jónéhányperces szünet, majd a budapesti Vatai Miklós következik, Kulichoz hasonlóan átlag feletti futó részidőket teljesítve. A szerb Maric visszakapaszkodott a 8. helyre, így a senior Bozsó Zoltán ideiglenesen visszaesett a kilencedik pozícióba.

13:57
A kerékpáros távot végül Brassay Réka teljesítette elsőként, amely mindenképpen nagy szó, még akkor is, ha ezzel együtt sem tudott számottevő előnyt összeharácsolni Harsányi Zsuzsával szemben, aki 1 perccel vetélytársnője mögött érkezett be a depóba, viszont az öltözőben valamit egyértelműen jobban csinálhatott, ugyanis elsőként (néhány másodperccel mindössze) már ő kezdhette meg a futást.
Harsányi Zsuzsa ideiglenesen az élen.
Halász Annamari 23 perces hátrányt szedett össze a kerékpáron Brassayhoz és Harsányihoz képest, viszont most már ő is kint van a forró futó aszfalton.
Halász Annamari a harmadik helyen halad.
Öt kilométert követően viszont Brassay ha lehet, még tovább élezi a versenyt, lévén fél perces hátrányából mostanra fél perces előnyt kovácsolt. Hihetetlen izgalmak elé nézünk, ugyanis ha Brassay tartani tudja a tempót - bármi is lesz majd a vége -, Harsányi Zsuzsinak eddigi nagyatádi versenyeihez képest korántsem lesz egyszerű dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét. Mindeközben - 7.5 km - Brassay már 1 perccel vezet Harsányi előtt.

13:42
Majornak végül 15 kilométerre volt szüksége arra, hogy megfogja az ugyancsak "jól mozgó" Csőkét, tehát a hatodik 2.5 km-es kört teljesítve immár az első helyen halad, részidői egyelőre három órán belüli maratont sejtetnek. Csőke Balázs néhány másodperccel lemaradva tehát az ezüstös pozícióban fut. Kis Gyula leszakadt a vezető kettőstől, egyelőre nyolc perces különbséggel követi a Major-Csőke kettőst. Viszont fontos megemlíteni, hogy Kis Gyula is nagyon egyben van, ami mindenképpen jó hír az érte szorítóknak. Kovács Balázs 12 kilométernél tart, körülbelül 17 percre lemaradva Kisttől. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy az ifjú győri kiesik a dobogóért folyó csatából, persze rengeteg van még hátra. Ács Péter rendületlenül hasítja a kilométereket, 2 percre feljött Kovács mögé. Az abszolut hatodik helyen viszont már
Major rendíthetetlenül halad az élen.

13:25
Csőke Balázs kezdhette meg elsőként a maratoni távot, miután 5:26-os versenyidőnél kerekezett be a depóba. Második helyre viszont Major József jött fel, nem mindennapi kerékpározást produkálva, és alig három perccel Csőke mögött indult ki a futópályára. Mindez azt is jelenti, hogy Benőcs Zoltán - bár még a kerékpáros távot teljesítette - lecsúszott a harmadik helyre, és végül sajnálatos módon Polonyi Balázs után ő is a verseny feladására kényszerült. Kis Gyula viszont továbbra is bele kíván szólni a dobogós helyekért folytatott küzdelembe, 2 perccel Major után kezdte el gyűrni a futókilométereket (5:31). Kissé lemaradva a vezető hármastól Benőcs kiválását kihasználva Kovács Balázs a negyedik helyen halad (5:43). Ács Péter a senior I. kategória vezetőjeként az abszolút ötödik helyen fut, viszont sietnie kell, mert közvetlen korcsoport-beli vetélytársa, Bozsó Zoltán a hatodik helyen ért be a kerékpáros depóba.

12:44
A nők versenyében 145 kilométernél továbbra is teljesen együtt van Brassay és Harsányi, fej fej mellett haladnak, természetesen a bolyozásra vonatkozó versenyszabályok betartásával (5:18). A férfiakhoz hasonlóan a hölgyek közt is kiélezett tehát a küzdelem, egyre türelmetlenebbül várjuk a végjátékot, főleg úgy, hogy Brassay is kitűnő futó hírében áll. Halász 21 perccel utánuk következik, egyelőre tehát úgy tűnik, hogy ő érdemben már nem fog tudni beleszólni az aranyért folyó küzdelembe, bár egy hosszútávú triatlon versenyen mint tudjuk, nincs lehetetlen...

12:04
Csőke Balázs egyenletes tempót tekerve 145 km-nél is az élen halad (4:27), sőt, jelen pillanatban leszakítani látszik Benőcsöt, aki a második 35 km-es körén 3 percet rontott, így nem meglepő, hogy immár öt percre nőtt a közte és Csőke között lévő különbség (4:32). Benőcs kisebb visszaesése mindenképpen meglepetésnek számít, bár lehet, hogy a TVK-Mali versenyzője már meg is kezdte a futásra való tartalékolást. Kis Gyula mindenesetre köszöni szépen a hirtelen kapott esélyt, és egy percre jön fel Benőcs mögé (4:33). Major Joe elképesztő kerékpáros ridőt produkál, másfél-két perccel jobb köröket teljesít, mint riválisai, 4:34-es versenyidőnél indult ki az utolsó körére. Elmondhatjuk tehát, hogy rendkívül szoros a versenyben élen haladók négyes mezőnye, így meglehetősen izgalmas végjátékra számíthatunk a befejező szám, a maratoni futás alatt. 10 perccel Major után a győri Kovács Balázs őrzi az ötödik helyét, részidejét tekintve egy kissé leszakadni látszik a vezető négyestől. Ács Péter is tartja a hatodik pozíciót (4:50), ahogy a szlovák Kulich is a maga hetedik helyét. A nyolcadik helyen azonban változás történt, a senior korcsoport egy újabb prominens képviselője, Bozsó Zoltán jött fel Kulich mögé.
Major a kerékpáros szám vége felé közeledve feljönni látszik.

11:41
Továbbra is Dr. Harsányi Zsuzsanna áll első helyen a hölgyek versenyében, 110 kilométernél, ám Brassay Réka gyakorlatilag teljesen behozta a hátrányát, alig három másodperccel a bajnoknő mögött haladt át a versenyközponton (4:14:50). Brassay feltehetőleg nem véletlenül próbálja meg még a kerékpáros szám alatt átvenni a vezetést, hiszen Harsányi közismerten kitűnő futó hírében áll. Halász Annamária a harmadik helyen robog, hátránya nem csökkent, de nem is nőtt különösebben (4:32).

11:04
Csőke Balázs egyelőre elnyűhetetlennek tűnik, ugyanis 110 km-t követően az üldözőjéhez hasonlóan körülbelül 39 km/h-s átlagot produkál, és még mindig vezet a versenyben (3:33). Benőcs tehát nem tudott közelebb férkőzni Csőkéhez, de a két és fél perces differencia nem is nőtt kettejük közt (3:35). Kis Gyula kerekezik a bronzos pozícióban, ő is erős átlagot teljesít (3:38). Major Joe továbbra is a negyedik helyen teker, viszont egyre jön fel a vezető trió közelébe (3:42), megközelítőleg 2 percet hozott eddig Csőkén és Benőcsön, míg Kis már a látótávjában van. Viszont az 1985-ös születésű Kovács Balázs is félelmetes időt teljesít eddig, már csak egy percre van Majortól, ami azt jelenti, hogy jelenleg talán övé a legjobb bringás részidő. Egy már senior versenyző, Ács Péter kerekezik az abszolút 6. helyen (3:52), majd egy nagyobb, hét perces szünetet követően a szlovák Kulich is áthalad másodszorra a versenyközponton, akit közvetlenül a szerb Maric követ, így jelenleg az első 8 versenyző közt két külföldit is találhatunk.

10:20
A nők versenye 75 kilométert követően is kiélezettnek tűnik, ugyanis Harsányi (3:11) egyelőre képtelen jelentősen leszakítani a kapaszkodó Brassayt (3:12). Bár a címvédő bízhat a sokszor férfiakat is megszégyenítően erős utolsó maratoni számában, az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a Budaörsi TKE versenyzőnője, Brassay egyelőre versenyben tud maradni. Viszont a harmadik helyen immár a tavalyi ezüstérmes, Halász Annamária kerekezik, 16 perccel lemaradva Brassaytól (3:28).

10:06
Nem túl jó hír a kerékpáron haladók számára, hogy meglehetősen kellemetlen széllel is szembe kell nézniük az egyre erősödő felmelegedés mellett. Ez mindenesetre úgy tűnik, nem zavarja Csőkét, aki az első, 75 kilométeres körről beérkezve még mindig vezeti a férfiak mezőnyét 2:39-es össz-versenyidővel. Az egyéni versenyzők talán legkitűnőbb kerkpárosának hírében álló Benőcs mindenesetre 1 perccel már csökkentette hátrányát Csőkével szemben (2:41), a nagyatádi versenyközponton ő haladt át így másodikként, ami azt is jelentette, hogy Kis Gyula egy pozícióval hátrébb csúszva, 2:44-es versenyidőnél harmadikként indult ki a második kerékpáros körre. Major József úgy tűnik, nem akarja teljesen a futószámra bízni a verseny eldöntését, tartja a közte és Benőcs közt feszülő távolságot, bár nem tudott közelebb férkőzni riválisához (2:50), mégis, immár a 4. helyen teker. Az ötödik és hatodik helyen néhány perccel Majortól lemaradva Kovács Balács és Ács Péter halad. Az abszolút hetedik helyen őrségváltás történt a külföldiek versenyében, a szlovák Kulich Michál vette itt át a képzeletbeli vezetés (3:03), majd közvetlen után Polonyi Balázs bringázott keresztül a versenyközponton.

09:47
Napfényes reggel köszöntött a 18. Hosszútávú eXtremeMan Országos bajnokság indulóira. A versenyrendezőség a víz hőfokára - 25 celsius fok - való tekintettel ezúttal nem engedélyezte a neoprén úszóruhák használatát. 6:50 perckor annak rendje és módja szerint elrajtolt a most már hivatalosan is minden idők legnépesebb mezőnyének számító, megközelítőleg 320 egyéni versenyzőt számláló úszósereg. Az előzetes esélylatolgatások szerint ezúttal is nagy küzdelemre van kilátás: ismételten egymásnak feszül az elmúlt években sorozatban országos bajnokságot nyerő Major József, valamint az idén nemzetközi szintéren is nagyszerű eredményeket felmutatni tudó ifjú titán, Benőcs Zoltán.
Az első 1900 méteres úszókört követően az úszószám már-már hagyományosan legjobbja, Csőke Balázs érkezett be, majd indult is ki 2. körére 24:14-es versenyidőnél. Őt követte 15 mp lemaradással Kis Gyula, majd újabb 15 mp-re rá Benőcs Zoli tempózott be a gyékényesi tó partján felállított ideiglenes versenyközpontba. E kisebb boly már a táv felénél leszakította üldözőit, ugyanis a negyedik és ötödik helyen haladó Málovics Bertold-Ács Péter kettős 26:10-es versenyidőnél kezdték meg második körüket. Újabb 1 perccel ezután a következő trió - a már korábban Nagyatádon is nyerni tudó Polonyi Balázs, a legjobb külföldi Bojan Maric, valamint Dr. Szekeres Norbert - fordult a féltávra. Kereken harminc percnél érkezett meg a legnépesebb csapat, amelynek tagjai többek között a következőek voltak: a hölgyek versenyének vezető párosa, az utóbbi évek verhetetlennek tűnő címvédője, Harsányi Zsuzsanna és az új kihívó, Brassay Réka; a férfiak országos bajnoki címvédője, Major József, valamint a seniorok versenyének örök esélyesei, Dr Zakariás Géza és Maróti Vilmos. A női mezőny harmadik helyén Lábodi Laura 33 percnél indult ki a 2. körére.
Az úszószám végeztével a versenyzők sorrendjében nem, azonban a köztük lévő időben jelentős változások történt. Csőke Balázs egyedüliként 50 percen belül úszva teljesítette a 3800 métert (49:27), másfél perccel leszakítva Kis Gyulát, akit újabb másfél perccel a nagy esélyes, Benőcs követett. Egy kisebb, két perces szünetet követően az Ács-Málovics kettős is indulhatott az öltözőbe (54:20). 2 perccel ezután Polonyi és Szekeres csapott be a célba, majd néhány perccel később a nagyatádi színekben induló Tóth Gábor és a népesnek mondható külföldi kontingens vezető tagja, Bojan Marics indulhatott ki kerékpározni (59:00). Több mint 10 perccel az elsőként kerékpárra pattanó Csőke után ért be végül Major József a depóba többek között a női verseny első két tagját is soraiban tudó - Harsányit és Brassayt - boly kötelékében (1:01:00).