Triatlon Tour: az ORTRI nyerte a csapat ob-t a nõknél

Tiszaújváros, 2007. június 2., szombat (MTI) - A két héttel ezelõtti duatlon vb-n a juniorok között egyéniben gyõztes Tóth Zsófiával felálló ORTRI nyerte a sprinttávú csapat országos bajnokságot, amely a tavaly életre hívott Triatlon Tour-sorozat idei második állomása.

A tiszaújvárosi Thermál Strandon rendezett versenyen szakadó esõben ugrottak vízbe a legjobb nõi csapatok, amelyek két perccel egymás után vághattak neki a 750 méternek a feszített víztükrû 50 méteres medencében. Leghamarabb a gyõriek másztak ki a vízbõl, de szorosan követték õket a címvédõ budaörsiek, akik ezúttal nélkülözték a többszörös duatlon-világbajnok Csomor Erikát. A várakozásoknak megfelelõen a bajai Mogyi volt a harmadik és a nem túl jól úszó oroszlányiak több mint másfél perc hátránnyal kezdték meg a 20 km-es kerékpározást.

Az esõ áztatta, rendkívül csúszós aszfalt sok együttest óvatosabb kerekezésre ösztönzött, de így is többen buktak a nedves úton, így járt a TVK-Mali legjobbja, Walkó Andrea is. A második szám végére a trónfosztásra készülõ, a múlt heti rövidtávú ob-n második Koch Renáta vezette Mogyi vette át a vezetést több mint félperces elõnnyel a gyõriek elõtt, ugyanakkor az "oroszlányok" egy percen belülre csökkentették hátrányukat.

Az 5 km-es futásban a várakozásoknak megfelelõen az ORTRI egészen elképesztõ iramot diktált a duatlonban junior csapatvilágbajnok Tóth és Kostyál Ágnes révén. Mivel minden csapatból három versenyzõnek kell célba érnie a hivatalos eredményhez, közrefogták Szalay Szandrát, és Tóth diktálta a tempót, Kostyál pedig "tolta" maga elõtt a csapat harmadik tagját. A taktika tökéletesen bevált, hiszen az elsõ kör végére már csak 9 mp volt a trió hátránya a Mogyival szemben, míg a célban ebbõl már közel félperces elõny lett. Harmadiknak a gyõriek futottak be.

"Nagyon örülünk, mert gyõzni szerettünk volna. Az úszásban azért voltunk lassabbak, mert Ágit várni kellett, hiszen rá nagy szükségünk volt bringán és futásban. A taktikánk bevált, reméljük vasárnap egyéniben is hasonlóan jól szerepelünk" - mondta a gyõztes együttes "kapitánya" Tóth Zsófia.

Eredmények:
1. ORTRI (Tóth Zsófia, Kostyál Ágnes, Szalay Szandra, Valla Csilla) 1:08:53 ó
2. Mogyi SE (Poros Tímea, Koch Renáta, Hoff Bettina, Perlaky Ágnes, Szántó Nóra) 1:09:22
3. Gyõri Vízisport SE (Szakály Zsuzsanna, Csertõi Szabina, Szalóki Anett) 1:12:03

Triatlon Tour: debreceni trónfosztás a férfi csapatbajnokságon

Tiszaújváros, 2007. június 2., szombat (MTI) - A Debreceni Sportcentrum ötösfogata nyerte a sprinttávú csapat országos bajnokságot, amely a tavaly életre hívott Triatlon Tour-sorozat idei második állomása.

Hatalmas csatára volt kilátás, hiszen tavaly nyolc év után a Team Miskolc letaszította trónjáról a TVK-Malit, amely a tiszaújvárosi hazai pályán szeretett volna visszavágni, ráadásul ott volt a mezõnyben a Debreceni Sportcentrum, soraiban a múlt heti rövidtávú ob-n gyõztes Fecskovics Attilával.

Mire fél 5-kor vízbe csobbantak a legjobb férfi csapatok már napsütés váltotta fel a viharfelhõket, de ez semmiben nem befolyásolta a versenyt, amely 750 méter megtétele után olyan izgalmasnak tûnt, mint amilyenre számítottak a szakemberek, ugyanis az elsõ TVK és a harmadik miskolciak között mindössze 14 másodperc volt a különbség.

A 20 km kerékpározás sorsdöntõnek bizonyult, hiszen az aszfalt még nem száradt fel a rövidke napsütés hatására, s például a címvédõ csapatból nagyot esett az egyik fordítónál Kis Gyula, s így nagyban ennek tudható be, hogy a második szám végére a miskolciak már közel egyperces hátrányba kerültek a vezetõ tiszaújvárosiakkal szemben. Ugyanakkor a DSC-nek mindössze 13 mp volt a hátránya, így hihetetlen izgalmasnak ígérkezett a futás.

Az 5 km-es zárószám végül mégsem hozott szoros versenyt, mert az egyaránt nagyszerûen futó debreceniek simán nyertek, ami semmiképpen sem tekinthetõ meglepetésnek, hiszen Fecskovics mellett Pocsai Balázs és Lipták Tamás is kitûnõ futó és szintén nagyszerû formának örvend.

"Gyõzni jöttünk és a kitûnõ csapatmunkának köszönhetõen ez sikerült is. Külön öröm számomra, hogy egy hét alatt két országos bajnoki címet is begyûjtöttem" - értékelt röviden Fecskovics.

Eredmények:
1. Debreceni Sportcentrum (Lipták Tamás, Pocsai Balázs, Fecskovics Attila, Kovács Tamás, Csortos Imre) 59:17 p
2. TVK-Mali (Török Dániel, Benedek László, Török Alfréd, Nógrádi Tamás, Gályász Dániel) 1:00:03 ó
3. Uniqa Team Miskolc (Kuttor Csaba, Rendes Csaba, Kis Gyula, Alberto Casadei) 1:00:29