Helyszíni beszámoló

A kora reggeli időjárás a tavalyi versenyhez hasonlóan ezúttal is kegyes volt az úszáshoz készülődő versenyzőkhöz, valamint a XVII. Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságának zavartalan lebonyolításáért felelős szervezőkhöz egyaránt. A rajtot jelző ágyúszó eldördülésekor mind a levegő, mind pedig a gyékényesi tó vizének hőfoka 22-24 celsius fok körül mozgott. Csakúgy mint az elmúlt két évben,az előzetes esélylatolgatásokkor idén is az volt legfőbb kérdés, hogy vajon Major József (Széchenyi ESE) ismételten képes lesz-e megvédeni kétszeres bajnoki címét - ahogy tette azt például rendkívüli magabiztossággal az elmúlt évben -, vagy pedig kénytelen lesz-e átadni azt a szép számmal jelentkező trónkövetelőknek. Ami a hölgyeket illeti, dr. Harsányi Zsuzsanna (Vasemberek Klubja) ismételten toronymagas favoritjának tűnik, de mint esélyesről, nem feledkezhetünk meg Szűcs Fatimáról, ahogyan Halász Annamáriáról sem.

A rekord számban nevezett egyéni versenyzők mezőnye pontban 6:50 perckor veselkedett neki a 3800 méteres úszótávnak. A két 1900 méteres körből álló úszópálya első felét nem meglepő módon a versenyszám időrekordját tartó Csőke Balázs által vezetett, továbbá Kerekes Ábelt és Benőcs Zoltánt felvonultató hármas teljesítette elsőként, új rekordot sejtető 22:47 idővel. Őket alig fél perccel követte az ugyancsak három főből álló különítmény, Nagy Gergely (UTE), Ács Péter (Vasemberek Klubja) és a már többszörös országos bajnok miskolci Polonyi Balázs részvételével. Ezt követően kisebb szünet következett, majd három perc elteltével egy már jóval népesebb csapat is teljesítette az úszás első felét. E csapatban többek között már Major József, a hölgyek mezőnyét máris vezető hatszoros bajnoknő, dr. Harsányi Zsuzsanna, valamint a senior kategória egyik toronymagas esélyese, dr. Zakariás Géza (Széchenyi ESE) is megtalálható volt. Ami a nők versenyét illeti, Szűcs Fatima, az ezüstéremre leginkább esélyes versenyzőnő két perccel Harsányi Zsuzsanna után érkezett meg az első körről.

Ahogy azt sejteni lehetett, a TVK-Mali versenyzője, Csőke Balázs újabb hihetetlen rekordidővel, 45:30-as összidő állásnál fejezte be az úszást, ezzel megdöntve saját pályacsúcsát. Szorosan a nyomában Kerekes Ábel (UTE) pattanhatott fel a kerékpárjára, kissé leszakítva a csapat harmadik tagját, az ugyancsak TVK-s Benőcs Zoltánt. Két perccel Benőcs után a Nagy-Ács-Polonyi hármas érkezett be a depóba, majd 54:30-as összidőnél - kissé leszakadva - a címvédő Major József is megkezdhette a 180 kilométeres kerékpártávot, Harsányi Zsuzsannához hasonlóan.

A kerékpározás első 75 km-es körének végeztével valamelyest átrendeződött a mezőny, Benőcs Zoltán ugyanis meglehetősen ellépett a mezőnytől, elképesztő 42 és fél km/h-s átlagot produkálva 2:33:30-as összidőnél érkezett be a nagyatádi versenyközpontba. A második és harmadik helyen Csőke, valamint a második helyen végzett úszóbolyból felkerekező Nagy Gergely haladt át a fordítón. Négy perccel ezután a Polonyi-Ács (2:47 perc) kettős következett, majd az első helyezettől legalább negyed órával elmaradva Krutek László (Triathlon Lecco UTE) és Major József is beérkezett a nagyatádi fordítóba. A nemzetközi mezőny első képviselője, a szlovák Kulic Michal egyelőre közvetlenül Major mögött halad, akinek viszont - ha a kerékpáros hátránya nem csökken - minden eddiginél jobban kell majd bíznia a hagyományosan legjobb számában, azaz a maratoni futásban. A senioroknál Zakariás Géza vezet egyelőre, ám neki is hajtania kell, hiszen Szentirmai Péter – bár közvetlenül ezúttal nem ellenfelek, lévén Zakariás a III., míg Szentirmai a II. kategóriában érdekelt – több mint negyven km/h-s átlaggal száguldott át a versenyközponton. Harsányi Zsuzsanna (3:07-es futóóra) már a kerékpáros táv feléhez közeledve ellépet a hölgyek mezőnyétől, így egyelőre az elmúlt évekhez hasonlóan jóval egyértelműbbnek tűnik a női versenyzők bajnoksága – ahol pillanatnyilag Szűcs Fatima, valamint Halász Annamária található az ezüstös, illetve a bronzos pozícióban -, mint a férfiaké.

A kerékpáros táv 110. kilométerénél továbbra is az őrületes tempót tekerő Benőcs halad az élen (3:27), őt klubtársa, Csőke Balázs követi 12 perces hátránnyal, majd közvetlen Csőke után Nagy Gergő haladt át a nézősereg előtt, változatlanul őrizve abszolút harmadik pozícióját. Major József viszont beleerősített, immár a legjobb kerékpáros részidőt produkálva teker a negyedik helyen, azaz nagy valószínűség szerint már néhány kilométeren belül megelőzheti a 2. és 3. helyen állókat. A bajnokot követve Krutek László, Ács Péter és Polonyi Balázs kerekezik az 5-7 helyen. A nyolcadik pozícióba hatalmas meglepetésre az élete első Ironman versenyén elinduló Kovács Balázs (Széchenyi ESE) ért fel, aki mögött néhány perccel Zakariás, majd újabb pár perccel Szentirmai teker. Harsányi Zsuzsanna hatalmas előnnyel vezeti a hölgyek mezőnyét, a 110. kilométerét 4:14-es összidőnél teljesítette, így már majd’ 20 perccel halad a második helyen lévő Szűcs Fatima előtt

Az utolsó 35 kilométeres kerékpáros körre nem meglepő módon Benőcs indult ki először (4:21). A versenyben lévő vasembereknek egyébként saját maguk, illetve versenytársaik mellett egyre inkább meg kell küzdeniük a rekkenő hőséggel is, amely ha lehet, még alaposabban igénybe veszi az indulók szervezetét, akiknek így fokozottan kell ügyelniük a megfelelő víz és cukormennyiség bevitelére. Ahogyan azt várni lehetett, Major József immár az abszolút második helyen halad (4:35), ám a távolság egyelőre nem változik jelentősen közte és az élen álló Benőcs között, tehát nagy kérdés, hogy Major ismét elő tudja-e húzni titkos fegyverét, azaz lendületes futását, és hogy az elegendő lesz-e a középtávú országos bajnok, Benőcs ellen. Csőke Balázs – majd utána alig 30 másodperccel Nagy Gergely – három perccel lemaradva (4:38) követi Majort, tehát nagyobb átrendeződések egyelőre nem történtek az élen, leszámítva Major előretörését. Az abszolút 5. helyen továbbra is Krutek kerekezik, ahogy Ács és Polonyi is az elmúlt körökhöz hasonlóan közvetlenül egymást követve halad a 6.-7. helyen. A 8. helyen kisebb változás történt, azaz az újonc Kovács Balázs egy helyet visszaesett, ami a szlovák Kulich Michal lendületes előretörésének volt köszönhető. A senior mezőnyt még mindig Zakariás vezeti, nyomában Szentirmaival. A nők versenye már a kerékpáros táv vége felé eldőlni látszik, azaz hacsak nem áll be váratlan visszaesés a mezőnyt immár fél óra előnnyel vezető Harsányi tempójában, már senki nem fogja tudni megállítani a Vasemberek Klubjának versenyzőnőjét.

Ahogyan azt sejteni lehetett, az utolsó számra, azaz a 42,195 kilométeres maratoni távra Benőcs Zoltán futott ki először, 4:31-es kerékpáros összidőt – 40 km/h-s átlagot – teljesítve (összidő:5:18). Benőcs egyébként láthatóan visszavett az utolsó kerékpáros körön, előre tartalékolva a futószámra.Már most látszik, hogy őrületes izgalmaknak nézünk elébe, ugyanis Major József alig 10 perccel Benőcs után (5:29) kezdte meg az élen haladő TVK-Mali versenyzőjének üldözését az egyre forróbbá váló aszfalton. Nagy kérdés tehát, hogy az idei középtávú országos versenyhez hasonlóan Benőcs győzedelmeskedik-e, és Major lesz-e a második, vagy pedig van-e elegendő ereje a címvédőnek, hogy ezúttal megfordítsa az eredményt. Mindenesetre Benőcs mozgása egyelőre frissnek tűnik, néhány kilométer múlva tudhatunk meg hát többet a verseny végkimenetelét illetően. Érdekes továbbá, hogy a 16 darab 2.6 km-es körből álló futópályán Benőcs éppen megtette az első körét, amikor Major megkezdte a futását, azaz pillanatnyilag szinte együtt fut a vezető páros, a köztük feszülő távolság jelenleg tehát mindössze egyetlen kör. Csőke Balázs és Nagy Gergely érkezett be szinte együtt a kerékpárról a depóba a harmadik, ill. negyedik helyen (5:39), így úgy tűnik, kiélezett csata várható a dobogó harmadik fokáért, annál is inkább, mert Polonyi Balázs a hatodik helyre “lecsúszó” Kruteket elhagyva 5:43-as összidőnél, alig három perccel lemaradva a harmadik-negyedik helyezettektől kezdte meg a maratoni távot, így jó eséllyel pályázhat ő is a dobogóra. Ács Péter, illetve Kulich Michal is megkezdte a maratoni távot (5:50), csakúgy, mint az újonc, Kovács Balács, valamint a senior verseny éllovasai, Zakariás (5:59) és Szentirmai (6:00).
 

A futás 7.-8. kilométerénél annyi biztos egyelőre, hogy míg a 3-8 helyen álló versenyzők 11:20 körüli köridőket futnak, addig Benőcs és Major 10:50, illetve 10:30-as körökkel gyűrik a maratoni távot. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Major egyre inkább csökkenti a közte és az élen haladó Benőcs közti távolságot, a kezdeti 10 és fél perces különbség mostanra 9 percre olvadt. Kérdés, hogy kitart-e Benőcs előnye a verseny végéig, vagy a továbbra is a legfrissebbnek tűnő Major végül beéri-e a TVK-Mali versenyzőjét. Csőke Balázs biztosan őrzi harmadik pozícióját, bár Polonyi Balázzsal és Nagy Gergellyel még nagy csatákra számíthat, főként úgy, hogy a köridejében egyre nagyobb visszaesés tapasztalható, ám ezzel nincs egyedül, köszönhetően a forróságnak.

Benőcs egyre fáradtabbnak tűnik, a legutóbbi köre 11:28-ra sikerült, márpedig Major fáradhatatlan, és a táv feléhez közeledve a kezdeti 11 perces különbség hat percre olvadt köztük. Polonyi is már Csőke sarkában lohol, akit nagy valószínűség szerint 1-2 körön belül be is fog fogni. Nagy Gergely az ötödik helyen gyűri a kilométereket, őt pedig ez egyelőre meglehetősen erős tempót diktáló szlovák Kulich követi. Az eddigi köridőket elnézve a szlovák fiúnak jó esélye van arra, hogy akár még jobb pozícióban fejezze be a versenyt. A Zakariás és Szentirmai közti távolság egyelőre enyhén növekedni látszik, mégpedig az előbbi úriember javára. A futóspecialista Harsányi Zsuzsa is már kint van a futópályán, az első köre 11:47 percesre sikerült. Szűcs Fatima megközelítőleg fél órával lemaradva követi harsányit, így a női bajnoki cím lefutottságához lassan már nemigen férhet kétség.

Benőcs Zoltán a maraton féltávjánál még mindig vezeti a versenyt, de egyre kevesebb esélye van annak megnyerésére, lévén a legutóbbi köre már csak mindössze 13:40-esre sikerült. Benőcs szempontjábol ez még nem is volna akkora baj, azonban az már annál inkább, hogy Major József egyszerűen megállíthatatlannak tűnik, és már mindössze másfél perc a köztük lévő távolság. Nem kockáztatunk nagyot, amikor azt jósoljuk, a következő kört már Major fogja megkezdeni az élen. Mint említettük, a hölgyek versenyének “aranyos” pozíciója lefutottnak tűnik, azonban annál nagyobb verseny van kialakulóban a 2.-3. helyért, ugyanis Szűcs Fatimától már mindössze hat percre van Halász Annamária, akinek éppen a futás a legerősebb száma, így nem lenne éppen váratlan, ha Halász végül Szűcs elé kerülne.

A táv felét elhagyva Major József vezeti már a XVII. Hosszútávú OB mezőnyét, maga mögé utasítva az erejével kissé elkészülő Benőcsöt. A harmadik helyen is változás tapasztalható, az egykori bajnok Polonyi Balázs ragadta magához a bronzos pozíciót. A negyedik helyen Kulich Michal halad, nem kis előretörést produkálva. Csőke Balázs visszaesett az ötödik helyre. Kisebbfajta holtverseny van kialakulóban a 6-7. helyen, ugyanis Ács Péter és Nagy Gergely teljesen együtt haladva robog a futópályán. Kovács Balács biztosan tartja 8. pozícióját, ahogy a Senior verseny élén haladó Zakariás is a maga abszolút 9. helyét.

A 13. körnél, azaz 34 km-nél járva Benőcs feltámadni látszik, ugyanis a vártnál kisebb mértékben növelte csak előnyét Major, aki a köridőket tekintve (12:00) láthatóan visszaesett. Nagy kérdés, hogy vajon ez szándékos tartalékolás-e Major részéről, vagy esetleg Benőcs titkos erőtartalékaiból merítve úgy gondolja, még nem szeretne kiszállni az aranyéremért folytatott küzdelemből. A harmadik helyen Polonyi halad, azonban a szlovák Kulich Michal továbbra is fékezhetetlennek tűnik, és már-már Polonyi helyét veszélyezteti. Az ötödik helyre az ugyancsak szlovák Robert Stepniak jött fel . A hatodik helyen Csőke Balázs, a hetediken pedig Kovács Balázs fut, maga mögé utasítva Ácsot, aki már csak a nyolcadik helyezést tudhatja magáénak. Harsányi megállíthatatlanul halad az első helyen, a dobogó második fokán azonban a nőknél egyelőre magasan a legjobb időt futó Halász Annamária található, aki férfiakat megszégyenítő köridőket produkált eddig, maga mögé utasítva az erejével egyre inkább elkészülni látszó Szűcs Fatimát. Major már a 14. körét teljesíti, végérvényesen leszakítva Benőcsöt (8:06).

A 2007. évi XVII. Hosszútávú Országos Triatlon Bajnokság győztese Major József lett, aki immár a harmadik alkalommal védi meg bajnoki címét. Major győzelme ezúttal nem volt annyira egyértelmű, mint a múlt évben, azonban a futás – amelyet három órán belül, pontosabban 2:58:24 alatt teljesített – második felétől már kétséget sem hagyott afelől, hogy kit is illet az ezévi bajnoki cím. Összideje: 8:28:26. Az ezüstérem Benőcs Zoltán nyakába került, aki bár két szám után még vezetett, végül azonban meg kellett elégednie a második hellyel. Mindezekkel együtt az összideje így is tekintélyt parancsoló: 8 óra 37 perc 44 másodperc. Az abszolút harmadik helyen a rendkívül jó maratont (3:09) teljesítő szlovák versenyző Kulich Michal lett 8:58-as összidővel. Bár Polonyi az utolsó körben veszítette el az abszolút bronzérmet, a magyar bajnokság harmadik helyezettjét ezzel együtt az ő személyében tisztelhetjük, ideje: 9:00:18.

Robert Stepniaké az abszolút ötödik hely, aki meglepetésemberként szakította át a célszalagot, ideje 9:10:01. Hatodik helyen Ács Péter végzett 9:26-os összidővel, megelőzve Csőke Balázst (9:28). Az U23-as kategória első helyezettje, az újonc Kovács Balázs végül az abszolút nyolcadik helyen zárt (9:29). A kilencedik hely Nagy Gergelyé (9:30), míg a tizedik az átlagon felüli futásának köszönhetően Végh Istváné lett (9:32). A senioroknál Szentirmai Péter végül megelőzte dr Zakariás Gézát, ám így is mindketten saját kategóriájuk országos bajnokának mondhatják magukat.

A hölgyeknél az országos bajnoki címet jelentő aranyérem az előzetes várakozásoknak megfelelően –immáron hetedszerre – dr. Harsányi Zsuzsanna nyakába került, akinek elsősége egy pillanatig sem forgott veszélyben. Ideje 10:11:36. A második helyre végül lendületes futásának (3:43-as maraton) köszönhetően Halász Annamária ért oda 10:43:55-ös összidővel.
 


Kocsis Péter