Csomor és Lipták a rövid távú duatlon bajnok

Az idei duatlon országos bajnokságot Budapesten rendezték, csak hogy a fővárosiak is szokják egy kicsit a multisportok légkörét. Hiszen 2010-ben Budapest ad majd otthont a triatlon-világbajnokságnak. Ám az idén sem maradunk hazai világverseny nélkül, hiszen május 19-én Győrben rendezik a duatlon-vb-t.

Az április 29-i ob válogató volt erre, így nem csoda, ha kétszáznál is többen toporogtak a rajtvonalnál. Nem csak az elit számára volt ez fontos kvalifikációs verseny, hanem az age group-osoknak is. Hiszen az amatőr korosztályos vb-részvétel alapfeltétele volt az ob-n való indulás, és persze a célba érkezés.
A férfiak 13.15 órás rajtjánál, és a nők öt perccel későbbi indításánál még hétágra sütött a nap, és úgy tűnt, a vetélytársakon kívül a meleg lehet még minden versenyző nagy ellenfele.
A férfiak elképesztő iramban lőttek ki a rajtot követően. Mivel a duatlonnal rendre megpróbálkozik számos hazai elit futó, nincs is mit csodálkozni ezen. Nekik nem okoz különösebb gondot egy 31-32 perces 10 kilométeres futás. Pelsőczy Attila például könnyedén nyerte az első futást 31:23 perccel. Igen ám, csakhogy utána fel kell ülni a bringára, és ekkor derül ki, hogy a duatlon mégsem a jó futók futóversenye. A sportág specialistái rendre lépést tudnak tartani az első futás során a leggyorsabbakkal. Így tett Lipták Tamás, Nógrádi Tamás, valamint a két hete az arizonai Ironman-viadalon hawaii kvalifikációt szerző Major József is. Dengel Gábor pedig nem bíbelődött cipőcserével, némi hátrányt behozva kerékpáros múltjának köszönhetően még fölért a nyolcfős élbolyra az erős hátszélben.
A futók szép sorban leszakadtak, nem bírták el a tapasztaltabb bringások iramváltásait, az időnként 55 kilométeres óránkénti sebességet. A Lágymányosi hídnál lévő fordító után aztán mindenki visszavett valamelyest az iramból, noha az egyébként sikertelenségre ítélt szökési kísérletek tovább folytatódtak, szinte az utolsó kör végéig. A már említett négyes kezdte meg végső harcát az érmekért. Dengel Gábor jó depózásának köszönhetően elsőként ment ki az utolsó 5 kilométerre. Ekkor már jócskán befelhősödött az ég, és az egyre erősebb északi szél tette nehézzé a versenyzők életét.
A végső győzelemre is esélyesnek tartott Nógrádi Tamás vádlija begörcsölt, így esélye sem maradt a győzelemre. A Debreceni SC-DSI versenyzője, Lipták Tamás viszont olyan iramban ment el Dengel mellett, hogy az addig vezető budaörsi versenyző nem volt képes felvenni a kesztyűt. Sőt, az utolsó körben még Major József is Dengel elé került. A győri Ironman viszont – lábában az arizonai viadallal – nem volt elég gyors, a Cunami becenévre hallgató Dengel viszont – ha érzi a lehetőséget – az utolsó 250 méteren valóságos tornádóként csapott le az előtte haladóra. Izgalmas, látványos verseny volt, amelyet a nézők is szinte végig figyelemmel tudtak követni, hála a sok fordítónak, és körnek.
A futók közül igazi meglepetés volt Kadlót Zoltán ötödik helye. A félmaratoni táv országos csúcstartója már 44 éves is elmúlt, ám a számára némiképp szokatlan duatlonban is remekül megállta a helyét, hiszen abszolútban az ötödik helyen végzett, korosztályát pedig fölényesen megnyerte. Kíváncsian várjuk, mire lesz képes a győri vb-n. No, meg persze a legjobb nyolc magyar, hiszen ők szereztek jogot arra, hogy a “profik” között induljanak. Márpedig egy hazai rendezésű világbajnokság ugyancsak nagy motivációt jelenthet mindenki számára!
Az öt perccel később rajtoló nőknél a Powerman világbajnokságon nemrég aranyérmet szerzett Csomor Erika rajt-cél győzelmet aratott. A Budaörsi TK versenyzője meggyőző, 35 perces futással nyitott. Ekkor már megnyugtató előnnyel bírt a Powerman vb negyedik helyezettje, Brassay Réka előtt. A kerékpározás során mindketten saját iramukban haladtak, ám arra mindketten kínosan ügyeltek, hogy a megelőzött férfiakkal ne bolyozzanak. Így időnként ugyancsak meg kellett indulniuk, hogy a versenybírók ne találjanak kivetnivalót a nagyobb férfi bolyok leelőzésében. A futás során már nem sok nyitott kérdés maradt, egyikük sem érezte úgy, hogy maximális teljesítményt kellene nyújtania, így maradt a kezdetben kialakult sorrend.

Három hét múlva pedig jöhet az igazán nagy erőpróba, az év hazai multisport-eseménye, a győri duatlon-vb, amelyen már mindenki kihozhat magából minden tartalékot.