Balassagyarmaton jó helyen van a triatlon

Balassagyarmaton jó hely(zetb)en van a triatlon. És hogy miért? Nos a polgármester, Medvácz Lajos maga is aktívan űzi ezt a sportot, így nem meglepő, hogy a városatya anyagi forrásokat is hajlandó arra áldozni, hogy ne haljon el az egyik legrégebbi hazai verseny, az idén 21. alkalommal megrendezett Palóc Triatlont.

A polgármester elmesélése alapján jó pár évvel ezelőtt ismerkedett meg a sportággal, amelybe azonnal beleszeretett. Mint mondta, az egyik legnagyobb varázsa a triatlonnak, hogy nem különül el olyan élesen egymástól a profi és az amatőr sportolók világa, s ettől jóval közvetlenebb, barátibb hangulat uralja a versenyeket.

“Egészen felemelő látni, hogy a profi sportoló versenye után ugyanúgy ott áll a pálya mellett, mint az ő futama alatt az amatőr sportoló, hogy bíztassa csapattársait” – mondta Medvácz, aki azt is elárulta, hogy élete első viadala rettentő nehéz volt, de azóta minden évben több versenyen is elindul, azaz nem csak a hazai pályán áll rajthoz. Saját bevallása szerint rendszeres indulója a balatonföldvári versenynek, de volt már Tiszaújvárosban is. Sőt, idén csapatban beneveztek a Bécs-Budapest Szupermaratonra is.

A Palóc Triatlon fővédnöki szerepét is ellátó politikus arról is beszélt, hogy óriási élmény lenne, ha elindulhatna a 2010-es rövid, azaz olimpiai távú budapesti világbajnokságon:

“Kitűnő a helyszín, óriási reklámot jelentene Budapestnek. A magyar társadalomnak hatalmas szüksége van ilyen rendezvényekre, mert példát mutat a közösségnek, egyúttal egészséges életmódra nevel. Remélem, nekem is megadatik, hogy részese lehessek ennek az eseménynek”.

A balassagyarmati versenyre rátérve a polgármester kifejtette, nemhogy a Palóc Triatlon folytatását tervezik, de szeretné, ha újra kétnapos lenne a rendezvény, ami idén a pénz szűke miatt egynaposra redukálódott.

“Sajnos tavaly mínusszal zárt a szervezőbizottság és így idén nem tudták volna megrendezni a versenyt, de szerencsére az önkormányzaton kívül a szövetség is anyagi segítséget nyújtott, így nem szakadt meg a pár éve tragikus körülmények között autóbalesetben elhunyt Révész László által 20 esztendeje életre hívott viadal, amelyet most fia visz tovább főszervezőként. Remélem, jövőre már ismét sikerült egy egész hétvégén át tartó versenyt rendezni, a város ehhez minden segítséget meg fog adni” – adott tökéletes zárszót a beszélgetésnek Medvácz Lajos polgármester.