Triatlon Tour: Pocsai triplázott, Tóth Zsófia fölényesen nyert

Balassagyarmat, 2007. július 21., szombat (MTI) - Pocsai Balázs és Tóth Zsófia nyerte a Triatlon Tour-sorozat idei negyedik állomását Balassagyarmaton.

A férfiak 10:10-kor rajtoló mezőnyében egyértelműen az előző két sprinttávú versenyen is győztes Pocsai volt az abszolút favorit, ugyanis nagy riválisai közül Kuttor Csaba, Lipták Tamás és Török Dániel a kitzbüheli Világkupán, míg Fecskovics Attila az U23-as Európa-bajnokságon indul ezen a hétvégén. Ennek megfelelően a debreceni versenyző az első sorral fejezte be a 750 méteres úszást, amelyre a város szélén lévő 26 Celsius-fokos, s ezáltal a versenysportnál fürdőzésre inkább alkalmas tóban került sor a 40 fokos kánikulában. Molnár Ádám teljesítette leggyorsabban az első számot, de őt szorosan követte további tíz triatlonos.

A 20 km-es kerékpározás során az élen egy 17 fős boly verődött össze, de ketten, Molnár Ádám és Bajai Péter szökésre vállalkoztak. Nyolc-tíz kilométeren keresztül sikerült is meglógniuk, de végül mindannyian egyszerre vághattak neki az 5 km-es futásnak. Mivel Pocsainak éppen a zárószám az erőssége, így nem meglepetés, hogy ő szakíthatta át a célszalagot Bajai Pétert és a múlt hónapban első felnőtt Európa-bajnokságán részt vevő ifjabb Czencz Pétert megelőzve. A második helyért azonban óriási küzdelem volt, hol a szekszárdi triatlonos, hol az idén betegsége után újra kitűnő formát mutató Bajai haladt közvetlenül Pocsai mögött. Végül alig 5 másodperc döntött utóbbi javára.

Pocsai ezzel az eddigi négy állomásból mindhárom sprinttávú viadalt megnyerte, csupán a rövidtávú országos bajnokságon nem tudott győzni, akkor hatodik lett. Mostani sikerével jelentősen megnőtt az esélye, hogy az egész sorozat abszolút bajnoka legyen. A sprinttávú versenyeken mutatott remeklése révén pedig valószínűleg tagja lehet augusztusban a magyar csapatnak a tiszaújvárosi csapat-világbajnokságon.

"Mindenképpen a győzelemért jöttem, hiszen most legnagyobb riválisaim nem voltak itt. Ettől függetlenül tartottam Bajaitól és Czencztől, és mint kiderült nem is ok nélkül. Lábsérülésem miatt már hosszú ideje csak verenyen futok, ezért nem akartam a zárószámra hagyni a döntést, de hiába terveztem el, nem volt erőm megszökni a szokatlanul nagy élbolytól. A futás szerencsére már a terveim szerint alakult, azaz a féltávnál sikerült leszakítanom Bajait, onnan már csak az előny tartására törekedtem" - értékelte e verenyt Pocsai.

A férfiak után tíz perccel rajtoló nőknél is volt egy abszolút esélyes a még mindig csak junior korú Tóth Zsófia személyében. Ő is elsősorban a hiányzók miatt emelkedett ki a mezőnyből: Walkó Andrea lábujjtörése, Szabó Zita Vk-, míg Koch Renáta U23-as Eb-szereplése miatt hagyta ki a XXI. Palóc Triatlont. A korosztályában duatlon-világbajnok oroszlányi versenyző csak 11. helyen hagyta el a 26 Celsius-fokos vizet, így kerékpáron igyekeznie kellett, hogy tagja legyen a 9 főt számláló élmezőnynek. Mivel törekvéseit siker koronázta, nagy meglepetés lett volna, ha futásban bárki megszorítja, de erre nem került sor, majdnem egyperces előnnyel ért célba Horváth Gréta és Szakály Zsuzsanna előtt.

"A sima győzelem ellenére nem vagyok elégedett, mert az úszást elrontottam, ráadásul kerékpáron sikertelen volt a szökési kísérletem és a futás során sem éreztem jól magam. Sajnálom, hogy többen nem voltak itt, mert így nem olyan édes a győzelem" - mondta Tóth Zsófi a verseny után.

A tavaly életre hívott sorozat ötödik állomását két hét múlva Fadd-Domborin rendezik.

Eredmények:
férfiak:
1. Pocsai Balázs (Debreceni Sportcentrum) 55:06 perc
2. Bajai Péter (Mogyi SE Baja) 55:21
3. Czencz Péter (Fani Dynamic Szekszárd) 55:26

nők:
1. Tóth Zsófia (ORTRI) 1:02:06 ó
2. Horváth Gréta (Kaposvári AC) 1:02:54
3. Szakály Zsuzsanna (Győri Vízisport) 1:02:58