Triatlon Tour: a férfiaknál a Debrecen, a nőknél a Budaörs nyerte a váltó ob-t

Baja, 2007. június 16., szombat (MTI) - A férfiaknál a Debreceni Sportcentrum, míg a nőknél a Budaörsi TK triója nyerte a váltó ob-t a Triatlon Tour idei harmadik, bajai állomásán.

A Duna-menti városban legutóbb nyolc éve rendeztek triatlonversenyt, így érezhető volt a felfokozott hangulat és várakozás, hiszen a "visszatérés" rögtön egy ob volt, melynek során a csapatok mindhárom tagjára 400 méter úszás, 8 km kerékpározás és 2 km futás várt. Nos a szervezők alaposan kitettek magukért, mivel a verőfényes napsütésben nagyszerű körülményeket és csodás környezetet biztosítottak az indulóknak, továbbá a strandoló szurkolóknak. A hangulat legalább olyan olyan magasra hágott, mint a Sugovica közepén lévő "buzgár", amely legalább tíz méter magasra lőtte ki a vizet.

A férfiak és a nők versenye egyaránt 15 órakor rajtolt a több mint 25 Celsius-fokos Sugovicában, amely a Duna egy mellékága. A gyengébbik nemnél tulajdonképpen már az első úszásnál eldőlt a verseny, ugyanis az ebben a számban egyik legjobbnak számító budaörsi Vanek Margit jelentős előnyre tett szert, amelyet a későbbiekben több mint másfélpercesre növelt. Ezt követően pedig nem lehetett kérdés, hogy Svéd Amelita és a többszörös duatlon-világbajnok, nem mellesleg pedig az idei rövidtávú triatlon ob-n győztes Csomor Erika gond nélkül megtartja ezt a különbséget. A második és harmadik helyre a helyi Mogyi csapatai futottak be.

A férfiak küzdelme ugyanakkor jóval izgalmasabban alakult: a két legesélyesebb együttes, a tiszaújvárosi TVK-Mali és a Debreceni Sportcentrum szinte végig fej-fej mellett haladt, de az utolsó embereknél Pocsai Balázs kerékpáron leszakította nagy riválisát, Nógrádi Tamást. Pocsai ezzel csapata első emberét, Fecskovics Attilát hozzásegítette a triplázáshoz, ugyanis utóbbi a Triatlon Tour első, balatonfüredi állomásán egyéniben, két hete Tiszaújvárosban csapatban, míg most váltóban lett országos bajnok.

"Nem volt nehéz dolgom, hiszen Margit óriási előnyt szerzett, amit Amelita meg is tartott nekem, így nem kellett megszakadnom az amúgy számomra szokatlanul rövid távon. Mindenesetre nagyon örülök ennek a sikernek, mivel ezzel talán kárpótoltam a klubot a csapat ob-ért, ugyanis két hete elengedtek egy pénzdíjas osztrák versenyre, melynek következtében nem voltam ott a csapat ob-n" - mondta Csomor Erika mosolyogva a verseny után.

Egyénileg Koch Renáta teljesítette leggyorsabban a távot, ezzel második helyre hozta be a Mogyi erősebbik csapatát. Mint mondta, hazai pályán a vasárnapi, egyéni versenyen kizárólag a győzelem elfogadható számára, még akkor is, ha Csomor Erika is indul, hiszen véleménye szerint a sprinttáv neki kedvez. A két kiválóság legutóbbi összecsapásán, a kétszer ilyen hosszú rövidtávú ob-n szoros csatában Csomor győzött.

"Tökéletesen bevált a taktikánk, minden a terveink szerint alakult. Nekem első emberként előnyt kellett szereznem Csortos Iminek, ami sikerült is, míg neki tartania kellett Török Alfrédot. Pocskának kerékpáron kellett eldöntenie a versenyt és ez is sikerült, azaz tényleg tökéletes versenyt futottunk. A vasárnapi egyéniben csak titkon remélem a győzelmet, mivel nagyon kemény edzésekből érkeztem, hiszen a felnőtt és az U23-as Eb-n szeretnék csúcsformában lenni" - értékelt Fecskovics a verseny után.

Eredmények:
férfiak:
1. Debreceni Sportcentrum (Fecskovics Attila, Csortos Imre, Pocsai Balázs) 1:19:50 ó
2. TVK-Mali (Török Dániel, Török Alfréd, Nógrádi Tamás) 1:20:05
3. Budaörsi TK (Hömöstrei Péter, Molnár Ádám, Vanek Ákos) 1:20:20
nők:
1. Budaörsi TK (Vanek Margit, Svéd Amelita, Csomor Erika) 1:29:40 ó
2. Mogyi SE "A" (Poros Tímea, Arany Gitta, Koch Renáta) 1:31:05
3. Mogyi SE "B" (Perlaki Ágnes, Hoff Bettina, Szántó Nóra) 1:35:28

Triatlon Tour: Pocsai és Koch is másodszor győzött

Baja, 2007. június 17., vasárnap (MTI) - Pocsai Balázs és a hazai szurkolók legnagyobb örömére Koch Renáta nyerte a Triatlon Tour-sorozat idei harmadik, bajai állomásának egyéni, sprinttávú versenyét. Mindkét versenyző második sikerét aratta, ugyanis ők nyertek két hete Tiszaújvárosban is.

Az erősebb nem képviselői 10:20-kor ugrottak a 25 Celsius-fokos Sugovicába. A 750 méteres úszás után Molnár Ádám mászott ki leghamarabb a Duna mellékágából, de szorosan követte őt valamennyi esélyes. A 20 km-es kerékpározás során a nagy tempó és a rendkívül technikás, sok kanyarral tarkított, egyes részeken macskaköves borítású pálya ellenére együtt maradt az élboly, így roppant izgalmasnak ígérkezett az 5 km-es futás. A zárószámra Török Dániel rohant ki elsőnek, de ott lihegett a nyakán Pocsai Balázs is, valamint a többi kitűnő futó, így Vanek Ákos és a rövidtávon országos bajnok Fecskovics Attila. A célba végül Pocsai érkezett elsőként debreceni klubtársa, a kitűnő formának örvendő Fecskovics és a tiszaújvárosi Török előtt.

"Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól megy a futás. Rögtön az elején megpróbáltam eldönteni a versenyt, de csak kis előnyt tudtam szerezni, amit szerencsére a célig meg tudtam őrizni. Mivel lecsúsztam a kontinensviadalról, ezért idén egyértelműen a Triatlon Tourra koncentrálok" - mondta Pocsai.

A 10:40-kor, verőfényes napsütésben rajtoló hölgyeknél szokás szerint Vanek Margit tempózott a leggyorsabban, de a nyeregben szintén nem váratlanul gyorsan befogta az üldözőboly, amelyben a várakozásoknak megfelelően a rossz úszónak számító többszörös duatlon világbajnok Csomor Erikán kívül valamennyi favorit ott volt.

Talán a bajai közönség lelkesítése érdekében a hazai Arany Gitta többször megrántotta az élen tekerők sorát, de ezúttal nem sikerült úgy meglépnie klubtársával, Kochhal, mint két hete a Tisza Triatlonon, azonban így is többen leakadtak az élbolyról. Végül négyen maradtak együtt a futásra, Csomor pedig majd egyperces hátránnyal futott ki a depóból hozzájuk képest. A kvartett gyorsan párokra szakadt, hiszen az egyaránt villámlábú Tóth Zsófi és Koch Renáta azonnal elszakadt Walkó Andreától és Arany Gittától. Kettejük sprintversenyét végül egy hosszú hajrával Koch nyerte, a harmadik helyre Walkó futott be, míg Csomornak ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel, neki úgy tűnik, túl rövidnek bizonyult a sprinttáv óriási hátrányának ledolgozásához, míg ugyanez sikerült neki a kétszer ilyen hosszú balatonfüredi, rövidtávú ob-n.

"Nagyon jól sikerült ez a verseny. Mindenképpen nyerni akartam a hazai közönség előtt. Nem aggódtam, hogy együtt futottunk a hozzám hasonlóan gyorslábú Tóth Zsófival, mert erre is megvolt a taktikám, s ennek megfelelően 500 méterre a céltól hosszú hajrát nyitottam, amit nem bírt tartani. A közelgő Eb miatt most nagyon keményen edzek, ezért nem voltam elég erős bringán, hogy ugyanúgy megszökjek, mint két hete, de a lényeg a győzelem!" - mondta boldogan Koch.

Tóth Zsófi sem lehetett csalódott, hiszen második helyével biztosan kvalifikálta magát a junior Eb-re, de Walkó is örült harmadik helyének, hiszen egyrészt az eddigi állomásokon rendre kicsúszott az első háromból, másrészt nagy csatában őrizte meg dobogós pozícióját Csomorral szemben.

Eredmények:
férfiak:
1. Pocsai Balázs (Debreceni Sportcentrum) 55:54 p
2. Fecskovics Attila (Debreceni Sportcentrum) 56:15
3. Török Dániel (TVK-Mali) 56:19

nők:
1. Koch Renáta (Mogyi SE Baja) 1:01:55
2. Tóth Zsófia (ORTRI) 1:02:02
3. Walkó Andrea (TVK-Mali)1:02:51

A Triatlon Tour egy hónap múlva Balassagyarmaton folytatódik.