XV. ETU Duatlon Európa Bajnokság
2005.05.14.

Az Age Group-osok rajtoltak először
Vasárnap korán reggel, az Age Group-osok (amatőrök) futamával megkezdődött Debrecenben a 15. ETU Duatlon Európa-bajnokság.
Bár az időjárás kezdetben nem volt a legbarátságosabb az indulókhoz - éjszaka bizony esőfüggyöny takarta be a cívisvárost -, ám a nagy zuhé végül mégis elmaradt, így a korán kelő lakósok akár egy szál pólóban is nyomon követhették a viadal legelejétől a fanatikus sportbarátok küzdelmét a másodpercekkel és a kilométerekkel.

Aranyérmes a magyar junior női együttes!
Bár egyéniben csupán Arany Gittának sikerült a dobogóra verekednie magát, ám mivel a magyar junior lányok igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, ezért a csapatértékelésben (Arany Gitta, Kostyál Ágnes, Tóth Zsófia) a legjobbnak találtattak. Így megszerezték a debreceni kontinensviadal első hazai aranyérmét!
A 20 év alatti lányok viadalán egyébként az ukrán Anasztázia Jacenko diadalmaskodott, megelőzve honfitársát, Julija Jelisztratovát.

Portugál öröm
Az Európa-bajnokság első győztese, a junior fiú mezőnyben diadalmaskodó portugál José Estrangeiro lett. A luzitán fiú a kerékpározás után már az élre állt, s mivel a záró, 2,5 km-es futáson is remekelt, így nemcsak magának, hanem az érte szurkoló csapattársainak is örömet okozott.
A magyar fiúk is igyekeztek, Nuriev Tibor a harmadik helyen ért célba, míg a csapat - nemzetenként a legjobb három célbaérkezőnek az eredményét számították be - éppenhogy csak lemaradt az aranyéremről, negyedik lett. Győzött a brit együttes.

Belga címvédés a férfiaknál, magyar bronzérem U23-ban
Ahogy az várható volt, a legkiegyenlítettebb, legszínvonalasabb küzdelmet az Elite férfi mezőny produkálta. A futam szorosságáról sok minden elmond, hogy a győztes belga Dereeere mögött - a belga fiú megvédte kontinensbajnoki címét -, egy perc időkülönbségen belül, huszan is berobogtak a célba. A legjobb magyar Elite versenyző, Major József a 33. helyet szerezte meg.
Sokkal több oka volt az örömre az U23-as magyar fiúknak, hiszen Szűcs Ákos a harmadik, míg a Debreceni Sportcentrum versenyzője, Pocsai Balázs az ötödik helyen futott be a célba, ezzel nagy-nagy örömet okozva a házigazdáknak.

Csomor elégedett a teljesítményével
Bár nem sikerült a hőn áhított aranyérmet itthon tartania Csomor Erikának, ezzel együtt sem tűnt csalódottnak a verseny után. Zemen János tanítványa a harmadik helyen végzett az Elite női mezőnyben, és ezzel ismét bebizonyította, hogy továbbra is a világ közvetlen élmezőnyébe tartozik.
Meglehetősen idegesen készültem a versenyre, hiszen a mi rajtunk volt a legkésőbb, ám ahogy elindult az első futás, megnyugodtam és igyekeztem a viadalra koncentrálni emlékezett vissza futamára
Csomor Erika. Igazi taktikai versenyt vívtunk, hiszen a kerékpározásban igazából egyik riválisom sem akart kockáztatni, nem vállalták a vezetést, pedig én éreztem magamban annyi erőt, hogy akár jobb időt is tudtam volna tekerni. Így aztán a záró futásra maradt a döntés, és ezúttal ketten is jobbak voltak nálam. Igyekeztem magamból kihozni a maximumot, úgy érzem, ez sikerült is, most ennyire tellett. Ismét bebizonyítottam, hogy az eddig elért eredményeim nem a véletlen művének számítanak.

Csomor Erika és Koch Renáta bronzérme zárta a viadalt
A nap legutolsó rajtja hozta talán leginkább lázba a hajdúsági publikumot, hiszen az egyszerre indított Elite és U23-as női mezőnyben is komoly magyar favoritok sorakoztak a rajtvonalnál. Előbbieknél, Csomor Erika személyében, az egész EB egyik legnagyobb egyéniségéért szoríthattak a jelenlévők, aki kiváló versenyzéssel végül az igen előkelő harmadik helyen ért a célba. Erika a kerékpározás után az élről kezdhette meg a záró, 5 km-es futást, ám ezen a napon ketten is jobbnak bizonyultak nála. Győzött a cseh Frintova, második lett a spanyol Burgos, míg a kétszeres rövidtávú duatlon világbajnok Csomor Erikának ezúttal a bronzérem jutott.
Koch Renáta sem akart elmaradni neves honfitársnőjétől, és a kerékpározástól kezdve egyre inkább felzárkózva, végül nagyszerű futást produkálva, korosztályában szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ám a két kiváló eredmény ellenére sem sikerült a mieinknek a közös csapatversenyben érmet nyerniük, hiszen a Csomor, Koch, Brassay trió végül a negyedik helyet érte el.
Összességében tehát a magyar versenyzők egy arany és öt bronzéremmel zárták a 15. duatlon EB-t, ami figyelembe véve a mezőnyök erősségét, igen jó eredménynek számít.